söndag, mars 04, 2012

Jörgen Brink tog det tredje raka segen i vasaloppet

Att vinna vasaloppet en gång är en bedrift, att göra det flera gånger är mycket bra men att vinna loppet tre år i rad är mycket imponerande. I det 88:andra Vasaloppet som avgjordes i dag lyckades Jörgen Brink att ta sin tredje raka seger. Detta efter en spurtuppgörelse på tiden 03.38.41 efter nio mils skidåkning. Det är det snabbaste lopp någonsin i Vasaloppets långa historia och inom denna fantastiska tid fanns fyra skidlöpare nämligen Daniel Tynell, Stanislav Rezac,Daniel Rickardsson och ytterligare fyra inom tre sekunders marginal. Så det var en stort antal skidåkare som samtidigt kom till Mora för att göra upp om segern.

Den kvinnliga klassen vanns av norskan Vibeke Skofterud, världs- och olympisk mästarinna i stafett. Hon som aldrig har tidigare tävlat så långt som nio mil blev nu den första norskan att vinna Vasaloppets officiella damklass (som infördes 1997). Skofterud krossade Kerrin Pettys rekordtid 4.17.02 från 1998. Det nya damrekordet lyder på 4.08.24.

Men Vasaloppet är så mycket mer än bara elittävlingen. Enligt officiella siffror kom 14.212 av de 15.806 anmälda åkarna till start i Berga by i Sälen på söndagsmorgonen. Av dessa nådde, enligt vad jag kan utläsa på
Vasaloppets officiella hemsida13764 målet i Mora. Många med egna utmaningar i spåret som i vissa fall uppnåddes i andra fall inte. Hur som helst är Vasaloppet en svensk klassiker som är känt i stora delar av världen. Det är inte så konstigt för Vasaloppet innehåller allt man tänkas kan och det är de som fascinerar oss.

Inga kommentarer: