tisdag, mars 27, 2012

Melodin till Internationelen ljöd på fullmäktige

I går samlades kommunfullmäktige till sammanträde i Åfors Folkets hus. Vi höll till nere i bottenvåningen där ca 60 talet personer med ledamöter, tjänstemän, press och allmänhet slöt upp. Sammanträdet inleddes med att Åforsgruppen presenterade sig och berättade om hur gruppen bildades efter nyår i samband med varslet i Glasriket i allmänhet och Åfors i synnerhet. Gruppen representerades av Gitte Lind, Jensy Elvung och Anders Andersson. Gruppens arbete har gett eko inte bara i regionen utan även upp till regeringnivå där man på ett imponerande sätt fått näringsministern Annie Lööfs (c) ögon på glasriket och dess framtid. Därför beslöt regeringen  förra torsdan att ge länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län, samt erbjuda samverkansorganen i de båda länen, att för regeringens räkning genomföra insatser för industriell utveckling och stärkt besöksnäring i Glasriket. Regeringen har också utsett landshövdingen i Kronoberg, Kristina Alsér till samordnare. En första redovisning av uppdraget ska ske till regeringen senast den 31 augusti 2012 och slutredovisas senast den 31 december 2014. Personligen vet jag inte om detta räcker för att rädda glasriket men jag tänker inte göra någon politisk sak av detta utan hoppas att det lyckas. Däremot tycker jag att Åforsgruppen ska vara stolta över sin insats. Deras redovisning avslutades med Åforssången och det var nog första gången tonerna av Internationelen ljöd över fullmäktigeförsamlingen i vår kommun. Åforssångens melodi är nämligen just Internationelen och det kändes mäktigt och trevligt att höra Åforssångens budskap återigen ljuda över Åfors Folkets hus.

Efter det var det min tur att presentera Åfors Folkets husförening som har funnits sen 1923. Jag berättade kort om historien och sen om verksamheten vi bedriver tillsammans med andra föreningar. Att vi bär kulturens fana högt här upp i norra delen av kommunen, men att vi inte ser de andra folkets hus föreningar, bygdegårdar eller andra demokratiska föreningar som några konkurrenter utan tvärt om som samarbetspartner. Jag berättade om den omfattande kultursatsning vi gör tillsammans med Vissefjärda föreningshus, Lindås Folkets hus och Film i Glasriket för att inskaffa mobila digitala projektorer. Vi vågar satsa för framtiden.

Sist blad presentatörerna var Kurt Karlsson som driver macken och livsmedelsbutiken i Eriksmåla. Han berättade om deras historia och vilka satsningar dem gjort. Macken är en viktig nav i Eriksmåla/ Åfors området och jag hör ofta positiva omdömen från befolkningen. Personalen är alltid serviceinriktade och hjälpsamma. Kurt kör t ex ut varor till äldre som beställt från butiken och det är också mycket uppskattat. Utan Macken i Eriksmåla skulle livet vara mycket svårare för ortsbefolkningen.

Inga kommentarer: