onsdag, mars 21, 2012

Urvattnad kompromiss om solidariskt ansvar

I går hade oppositionen kunnat tvinga regeringen att ta fram ett lagförslag om solidariskt entreprenörsansvar. Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har lagt motioner om solidariskt ansvar och övriga oppositionspartier var beredda att stödja dem. Istället valde (s), (mp) och (sd) att göra upp med regeringspartierna i arbetsmarknadsutskottet.

- Det är obegripligt för mig varför de övriga oppositionspartierna istället förhandlade fram en till intet förpliktigande samskrivning med regeringspartierna, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Solidariskt entreprenörsansvar innebär att ansvaret för att betala arbets­givaravgifter och löner går uppåt i kedjan om en underentreprenör inte gör rätt för sig.

- Genom den här uppgörelsen missade vi ett tillfälle att faktiskt göra något åt de stora problemen med lönedumpning och fusk med skatter och arbetsgivaravgifter i exempelvis bygg- och anläggningsprojekt där långa kedjor av underentreprenörer är vanliga. Risken är överhängande att frågan nu istället begravs i pappershögarna på departementet, avslutar Josefin Brink

Inga kommentarer: