lördag, juni 09, 2012

Grupp B- Dödens grupp

Grupp B har kallats på förhand för dödens grupp och ser man på dem lag som ingår så gör den skäl för namnet. Danmark är allmänt tippat att hamna sist i gruppen för de har sällskap av Tyskland, Holland och Portugal. Tyskland och Holland är tippade av många att vinna hela turneringen och Portugal är en dark horse med storstjärnan Ronaldo i spetsen. Minst ett av dessa lag kommer hamna utanför kvartsfinalspelet så det är en tuff men intressant grupp.

Tysklands EM trupp dräller av profiler och klasspelare i varje position i laget. I mål har man som Manuel Neuer självklart är en given förstamålvakt. Han spelar i vardags i Bayern München som kom tvåa i Charmpions league i år. Försvaret är väl den lagdel som är svagast men tyskarna har en stor bredd där. Per Mertesacker, Arsenal och Philipp Lahm, B. München är de rutinerade rävarna i försvaret. Mittfältet är en godispåse för fotbollsälskare med Bastian Schweinsteiger, B. München och Sami Khedira, Real Madrid som defensiva stöttespelare och sen vidare offensiva spelare som t ex. Lukas Podolski; Köln, Thomas Müller, B.München och Mesut Özil, Real Madrid. Sen har man målsprutan Marco Reus som gjorde
 hela 21 mål och 12 assisst  för Borussia Mönchengladbach förgående säsong. Dock lär 23 åringen få svårt att ta en plats i den stjärnspäckade mittfältet. Anfallet ser också intressant ut med Mario Gomez som är en av världens främste målskyttar. Han är mest känd för att alltid stå på rätt plats vid rätt tillfälle, även när bollen tar helt oväntade studsar så lyckas han få in bollarna i mål. Den här säsongen blev det 26 mål i Bundesliga, i fjol 28 och då förstår ni att det är en kompetent målgörare vi har att göra med. Han renpresenter Bayern München. Miroslav Klose, Lazio är det tyska landslagets veteran med fem mästerskap i ryggen och är en pålitlig målskytt i landslaget. Får slåss med Gomez om en plats i startelvan. Förbundskapten Joachim Lööw har angenäma problem. 


Även Holland är ett lag full med profiler som mycket väl kan vinna hela EM. Men Holland har inte samma jämna lagdelar som Tyskland har. Maarten Stekelenburg, 29 år, AS Roma, given och rutinerad förstemålvakt sedan Van der Sar lade handskarna på hyllan efter EM 2008. Även om Tim Krul, Newcastle och Michael Vorm, Swansea båda kommer från riktigt bra säsonger är det ett helt annat lugn bakåt när Stekelenburg vaktar målet i landslaget. Men han har varit skadedrabbad och har precis kommit tillbaka så formen kan vara ett frågetecken. En av Hollands nyckelspelare är den rutinerade John Heitinga,Everton FC. Med sina 77 landskamper och några mästerskap så vet han vad som krävs för att lyckas. Han måste hålla ihop defensiven som är Hollands svagaste del. Var står egentligen Joris Mathijsen? Heitingas förmodade mittbackspartner har haft skadeproblem i upptakten till EM men säger själv att han är redo för premiären. Ändå, med tanke på åldern och skadorna måste han betecknas som ett orosmoln. Har tappat ett steg jämfört med för två år sen. Mittfältet är fanatastisk bra med kvalitet och rutin. Vad sägs om Wesley Sneijder, 27 år, Inter,som på 84 landskaper gjort 24mål. Än värre är Rafael van der Vaart, 29 år, Tottenham Hotspur, 96 landskaper och 18 mål. Han lär dock inte vara med i startelvan men är en fruktad innhopare under matcherna. De defensiva takterna på mittfältet kommer skötas av Mark van Bommel, 35 år, PSV Eindhoven som har 78 landskamper och trots sin defensiva prägel gjort 10 mål och den hårdföre unge Kevin Strootman, 22 år från PSV Eindhoven. Robbi van Persie (28 mål), Klaas- Jan Huntelaar (31 mål), Arjen Robben (17 mål)får vilken manager som helst att hoppa jämfota av glädje. Holland har inte svårt att göra mål och de här herrarna kommer göra livet surt för försvararna i dödens grupp.

Portugal leds av en världsikon utöver det vanliga.  Ronaldo är Europas stjärnspelare nummer ett. 46 mål i La Liga för Real Madrid säger allt. Hypersnabb, fantastisk med boll, tunga och luriga skott, en fantastisk frisparksskytt. En kompeltt spelare med andra ord. 88 landskaper och 32 mål är hans facit. Men en spelare gör inget lag och frågan är om Portugal räcker till mot de andra två giganterna i denna grupp. Målvakterna är ett osäkert kort där Rui Patrício, är den som är tänkt att starta i målet, bara gjort 10 landskamper. Trots att försvaret är rutinerat och namnkunnigt släppte Portugal in flest mål i EM-kvalet av dem lag som tog sig till mästerskapet. 12 insläppta på åtta matcher. João Pereira, Fábio Coentrão, Pepe, Bruno Alves, Ricardo Costa och Miguel Lopes måste höja sig för att stå emot tyska, holländska och danska anfall. Lyckas de med det blir Portugal farliga i EM. Även mittfältet ser tunt ut. Meireles, Moutinho är givna och nyckelspelare i mitten. De båda är väldigt bollskickliga och tekniska och viktiga för Portugal att de lyckas. Förutom Ronaldo har Portugal det gott beställt när det gäller anfallspelet. Nani, Quaresma, Hugo Almeida, Postiga är alla målfarliga spelare.

Danmark är utdömda av alla trots att man ingalunda har något dåligt lag i EM. Men konkurrensen är tuff i denna grupp som synes. Danmark dras även med skador och det märks inte minst på målvaktsidan då den rutinerade målvakten Thomas Sörensen är borta. Det innebär att Stephan Andersen blir första målvakt i stället. Han har gjort 8 landskaper och det behöver inte vara till det sämre att han får stå. Han har gjort en bra säsong i sitt franskaklubblag Evían. Försvaret ser tunt bakom nyckelspelaren Daniel Agger, Liverpool. Bara sju försvarspelare är uttagna av förbundskaptenen Morten Olsen så Danmark har inte rådd med några skador i backlinjen. För den rutinerade Lars Jacobsen, Simon Kjear och Simon Paulsen är det viktigt att de gör bra i från sig mot Tyska, Portugisiska och Holländska anfallsförsök. Christian Eriksen, Ajax är nyckelspelaren på mittfältet. Han är spelmotorn och spelfördelaren och han får viktigt hjälp med defensiven av William Kvist. Ett intressant kort i Morten Olsens lek är den sent inplockade Nicklas Pedersen, Groningen som kan bli giftig på topp, tillsammans med Nicklas Bendtner. Bendtner är Danmark stora stjärna men han har endast gjort en halvbra säsong i Sunderland. I Landslaget har han gjort 46 landkamper och 17 mål. Ingen tror att Danmark ens ska ta poäng i gruppen men då ska man komma ihåg att Portugal var med i samma EM-kvalgrupp  inför mästerskapet och att Danmark vann båda matcherna. En gammal klyscha är att bollen är rund så låt oss spela om det åtminstone innan vi dömer ut Danmark.


Grupp B:
9 juni Holland – Danmark 18:00, Kharkiv (TV4)
9 juni Tyskland – Portugal 20:45, Lviv (SVT)
13 juni Danmark – Portugal 18:00, Lviv (TV4)
13 juni Holland – Tyskland 20:45, Kharkiv (SVT)
17 juni Portugal – Holland 20:45, Kharkiv (TV4)
17 juni Danmark – Tyskland 20:45, Lviv (TV4)

Inga kommentarer: