måndag, juni 11, 2012

Grupp D- Sverige går in i mästerskapet

I kväll är det dags för sista gruppen i EM-slutspelet att göra entré. Med andra ord är det äntligen Sveriges tur att spela sin första match. Det gör man kl 20.45 i kväll mot värdnationen Ukraina. Innan dess är det klassikermötet England- Frankrike som ska avgöras. Vi är tillbaka i Ukraina igen och spelplatserna är Olympiastadion i Kiev och Donbass Arena i Donetsk.

Hemmanationen Ukraina har på pappret inget märkvärdigt lag. Stommen kommer från Dinamo Kiev och det ger laget en viss samspelning som kan räcka långt om allt stämmer. Men bekymren börjar längst bak där Ukraina minst sagt har målvaktsbekymmer. I november åkte Oleksandr Rybka, Shakhtar Donetsk fast i en dopingkontroll, sedan skadade sig både Andriy Dikan och Oleksandr Shovkovskiy. Tre målvakter som skulle göra upp om att vakta målet i EM för Ukraina. Nu ställs hoppet förmodligen till Andriy Pyatov från Shakhtar Donetsk och som spelat 24 landskamper. Han har varit petad i båda klubblaget och landslaget men han togs till nåder igen av klubblaget som förstemålvakt resten av säsongen, resultatet blev en inhemsk dubbel, man vann både ligan och cupen. Det är inte en dålig vändning på kort, från att bli petad i klubblaget till att vara ordinarie i både klubblag och landslag. Försvarslinjen ser heller inte så stabilt ut men där finns en av nyckelspelarna Yaroslav Rakitskiy, FC Shakhtar Donetsk. Han har ett mäktig tryck med vänsterfoten och är en frisparksspecialist, 15 landskamper och tre mål är hans facit. Hans klubbkamrat Olexandr Kucher kommer stå vid hans sida i försvaret. Han är kraftfull och bra i luften och har spelat 28 landskamper. Mittfältet är det som ska visa vägen för hemmalaget. Här finns en bra mix mellan ungt, erfarenhet, defensivt och offensivt. Här hittar vi superstjärnan i laget Anatoliy Tymoshchuk, Bayern München. Han blev i höstas utsedd till Ukrainas bästa fotbollspelare genom tiderna. Stor pådrivare som gjort 114 landskamper. Andriy Yarmolenko Dynamo Kiev är given från start. 18 landskamper och redan sju mål talar sitt givna språk. När det gäller anfallspelet råder det står osäkerhet om hur det står till med stjärnorna Andriy Voronin, FC Dinamo Moskva, och Andriy Shevchenko FC Dynamo Kiev form inför EM. Voronin har varit petad under stora delar av säsongen och trots att han har spelat 70 landskamper har han endast gjort sju mål och som anfallare är det för lite. Shevchenko har nått sin bästa status i karriären men är givetvis en stjärna i hemlandet. 105 landskamper har resulterat i 46 mål. Men har varit skadedrabbad och tveksam om han kan lyfta Ukraina i EM. Intressanta spelare på topp är Marko Devic (FC Shakhtar Donetsk och Artem Milevskiy (FC Dynamo Kiev). Devic är en snabb forward som bör starta i kväll, han väntar på sitt internationella genombrott och den kan mycket väl komma under EM. Milevskiy har spelat 43 landskamper och gjort sju mål. Väntar också på att de ska lossna för honom. Ukraina slår ur underläge men hemmaplan kan lyfta laget. Seger i nyckelmatchen i kväll mot Sverige är dock nödvändigt.

VM 2010 i Sydafrika blev en kaosartad upplevelse för de franska supportrarna och nu kärver en hel nation revansch. Förbundskapten Laurent Blanc har en grannlaga uppgift framför sig, spelarmaterial har han men har han ett lag eller har han individualister? En sak är säkert, Frankrike vill inte skämma ut sig en gång till, därför tror jag att de ger det en chans och kvällens öppningsmatch mot England är en härlig utmaning som inte kräver någon extra tändvätska för de franska spelarna. De senaste nyheterna hävdar att samtliga fransmän finns tillgängliga till mötet med England. När det kommer till Yann M´Vila så lär han inte starta, men Blanc utesluter inte att Rennes-mittfältaren finns med på bänken. Samma gäller PSG:s Blaise Matuidi som också dragits med skadeproblem. Lagkaptenen Hugo Lloris, Lyon, vaktar målet. Han är en ledare på plan, som är reflexsnabb och stabil med bara fyra insläppta mål i kvalet. Framför formeras fyrbackslinjen troligen enligt följande: Mathieu Debuchy, Lille, Philippe Mexès, Milan, Adil Rami, Valencia och Patrice Evra, Manchester United. Det är ju just försvaret som sett lite skakigt ut och mittbackarnas insatser i träningsmatcherna har inte direkt varit tryggande. Blanc kommer hur som helst att hålla fast vid duon Mexès – Rami som varit förbundskaptenens favoriter sedan han tog över jobbet. På mitten och framåt, där det sett bäst ut senaste tiden, hittar vi Yohan Cabaye, Newcastle, Alou Diarra, Bordeaux, Florent Malouda. Den sistnämnde, bänknötare i klubblaget Chelsea, har imponerat stort i en centralare roll på mittfältet och spelat sig in i startelvan. Det trodde man inte för bara någon månad sedan. Det är ändå längst fram det känns allra festligast att skriva om. Franck Ribéry, B. München är minst lika bra som i klubblaget helt plötsligt och gör både mål själv och spelar fram superstjärnan Karim Benzema, Real Madrid. Här har vi två nyckelspelare som verkligen prickat in toppformen till EM! Sista delen av anfallet utgörs av Samir Nasri, som inte fått till det helt i Les Bleus, men som fortfarande har Blancs förtroende. Skulle anfallet köra fast finns det ypperliga avbytare att kasta in. Både Olivier Giroud och Jérémy Ménez har finfina säsonger bakom sig och har visat sig mer än redo under träningsmatcherna. Frankrike är redo för England och senare även för medaljstrid.

England dras med skador och andra avbräck men har ändå ett stark lag på pappret. Förberedelserna har inte varit optimala, förbundskaptensbytet bara några månader innan har inte skapat den trygghet som laget hade behövt. Men nu är det som det är och Roy Hodgson är ingen duvunge i sin tränarroll. Men har inte fått en kanonstart på jobbet. Han saknar inte bara avstängde Wayne Rooney(två matcher), saknas gör även spelare som Frank Lampard och Gareth Barry. Men laget är som jag tidigare nämnt bra på papparet. Längst bak finns Joe Hart, Manchester City, en av världens bästa målvakter. En tämligen säker och trygg post för engelsmännen. Han har gjort bara 17 landskamper så rutinen saknas i sådana här sammanhang. På försvarssidan finns det spelare som Ashley Cole, Cheslea, som gjort fyra mästerskap och 93 landskamper, Glen Johnson, Liverpool, som är en offensiv högerback. John Terry, Chelsea, som efter ett från honom korkad rasistbråk blev av med kaptensbindeln i vintras, blandar och ger men är med sin rutin viktig för England och Leighton Baines, Everton. Så försvaret råder det inga tvivel om att där finns det rutin och bra spelare. Så defensivt ser det bra ut för England. Mittfältet borde se bra ut med spelare som Scott Parker, Tottenham, James Milner, Manchester City, Frank Lampard, Chelsea och Steven Gerrard, Liverpool. Men tyvärr har dessa stjärnor haft det tungt med skador på vissa och dålig form på andra. Den enda som sticker ut är Theo Walcott som gjort en strålande säsong i Arsenal. Ashley Young är en nyckelspelare om han är på humör. Han är teknisk och målfarlig, 19 landskamper och fem mål. Men jag är tämligen säker på att Wayne Rooney kommer saknas mot Frankrike ikväll. Han är svår att ersätta, 73 landskamper och 28 mål talar sitt tydliga språk och under säsongen har han på 33 matcher för Manchester United gjort hela 26 mål, och där kommer Andy Carroll, Liverpool, få bära ett tungt ansvar som kanske kommer få chansen från start i kväll. Danny Walbeck, Manchester United, kanske kan få sitt internationella genombrott i EM. Han är i sina bästa stunder en klasspelare, men är för ojämn och skadebenägen. Jermain Defoe, Tottenham är tillbaka i truppen efter att han lämnade den förra veckan efter hans fars bortgång. Detta påverkar säkert Defoe så han lär inte få starta i kväll. Men intressant i fortsättningen.

Sverige kommer till EM med goda förutsättningar. Möter Ukraina i kväll i en nyckelmatch inför fortsättningen av turneringen. I den svenska laget finns massor av mästerskapsrutin. Trots att det är en hel del nya ansikten sen EM 2008 så finns rutinen bland de viktiga nyckelspelarna. Andreas Isaksson, Olof Mellberg, Andreas Svensson och Zlatan Ibrahimovic var med redan 2002. Erik Hamrén har ett intressant lag att laborera med. Andreas Isaksson, PSV Eindhoven är given i mål. 91 landskamper och en hel del mästerskapsrutin gör att han är en nyckelspelare av högsta klass. Rutin finns också i backlinjen där Olof Mellberg, Olympiakos, gör sitt femte mästerskap och spelat 112 landskamper och gjort sju mål. En riktig vinnarskalle som är tuff och som ger aldrig upp. Jonas Olsson, West Bromwich gjorde en strålande säsong i klubblaget och känns som given i startelvan, likaså Martin Olsson, Blackburn, en av klubbens bästa försvarare. Mittfältet känns gediget med namn som Anders Svensson, Elfsborg med rutin från fyra mästerskap, 126 landskamper och 18 mål, Kim Källström, Lyon, 90 landskamper och 16 mål, tre mästerskap i bagaget. Sebastian Larsson, Sunderland är en frisparkspecialist och en hårdjobbande högerytter som vid behov kan flyttas tillbaka ett snäpp. Rasmus Elm, AZ Alkmaar, är en framtidsman som redan nu är en nyckelspelare. Jagas av större klubbar som håller ögonen på honom under EM. Pontus Wernbloom, CSKA Moskva är en grovjobbade mittfältare som inte lägger några fingrar emellan. Förbundskapeten har många alternativ att välja på i mitten. På topp hittar vi Zlatan Ibrahimovic som naturligtvis måste spela på topp om laget ska lyckas. 28 mål gjorde han i Seria A och är helt outstanding i Milan. Gjort 75 landskamper och 29 mål har det blivit. Johan Elmander, Galatasaray, skadade sig innan EM och var länge ett frågetecken men han fått klartecken men frågan är om han är matchredo? Är han det så har vi en spelare med stor energi och offervilja. En spelare som kan visa vägen för Sverige.



Grupp D
11 juni Frankrike – England 18:00, Donetsk (TV4)
11 juni Ukraina – Sverige 20:45, Kiev (SVT)
15 juni Sverige – England 20:45, Kiev (TV4)
15 juni Ukraina – Frankrike 18:00, Donetsk (SVT)
19 juni England – Ukraina 20:45, Donetsk (TV4)
19 juni Sverige – Frankrike 20:45, Kiev (SVT)

Inga kommentarer: