torsdag, juli 26, 2012

Årstafältet

Årstafältet är drygt 1 km långt i öst-västlig riktning och cirka 500 m brett. Den ligger söder om Stockholm City i Östberga som är en stadsdel i Söderort. På slätten finns bland annat en driving range för golf och ett rugbycenter med två spelplaner samt ett område för spontanidrott. Bilderna är tagna i tisdagen 24 juli



På rugbycentret spelar Stockholm Exiles RFC, IF Attila, Hammarby IF Rugby och svenska rugbylandslaget sina hemmamatcher. Varje sommar genomförs Stockholm International Rugby Tens på fältet.










Den historiskt intressanta Gamla Göta landsväg gåt över slätten på en sträcka av 730 meter.

Stenvalvbron över Valla å är dock nybyggd 1998, och rekonstruerad efter förlagan Albybron i Botkyrka. Men den har historiskt sätt varit vikig överfart. Gamla Göta landsväg eller Göta landsväg var en medeltida färdväg som gick från Stockholm över Södertörn mot Götaland. Innan Stockholm grundades fanns här den forntida Tingsvägen som ledde till Svartlöten, där ting hölls varje vår och höst. När Stockholm grundades på 1250-talet infogades den gamla tingsvägen i den allmänna tillfartsvägen till staden och kom då att kallas Göta landsväg.

Vägsträckningen över Årstafältet är den bäst bevarade delen och numera ett fornminne. Göta landsväg miste sin betydelse som huvudled under senare delen av 1600-talet, när den "Nya landsvägen" (numera Gamla Södertäljevägen) över Hornstull tillkom. Söderut från Slottet Tre Kronor gick den genom Gamla stan via dagens Västerlånggatan till Söderport. Sedan följde den Götgatan över Åsön (dagens Södermalm) till Skanstull. Före Skanstull gjorde vägen en sväng österut eftersom sjön Fatburen och ett stort träskområde bredde ut sig mitt på Åsön. Fatburen fanns kvar ända fram till 1859, då den fylldes igen för att ge plats åt Södra station. På 1600-talets mitt kallades Götgatan Göthegathon. Namnet anknöt till ett redan existerade vägnamn, Götha vägen som "fordom varit vägen till Telge /.../ såsom ledande till Götha Rike".

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

På Årstafältet brukar jag promenera var och varannan vecka. Nu finns det frågetecken om vad som händer i området pga framtida byggplaner, men ännu så länge är det en trevlig blandning av olika mänskliga och naturliga aktiviteter.

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Björn. Det var första gången jag besökte Årstafältet och jag tycker det är ett område som jag hoppas bevaras för framtiden på ett eller annat sätt.

Björn Nilsson sa...

Ja, man får hålla tummarna för att området överlever i någorlunda gott skick som stort grönområde.