tisdag, juli 10, 2012

Klass 3 Varning


























Klass 3 varning är utfärdat för delar av Kalmar län i dag. Det är ganska ovanligt att så stark varning utfärdas som innebär att mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV. I detta fall handlar de om allvarliga översvämningsproblem och de uppkommer enligt SMHI i snitt en gång var femtionde år. Varningen utfärdades 06.14 i morse och gäller 24 timmar framåt.

Varning klass 3 extremt höga flöden, i Hulingen och i Silverån nedströms Hulingen
Vattenföringarna i Silverån uppströms Hultsfred har nått eller passerat kulmen. Men inflödet av vatten till Hulingen är fortfarande extremt stort och vattennivån i sjön kommer fortsätta att stiga kraftigt både under natten till och under tisdagen. Utflödet ur Hulingen väntas därför också att bli extremt högt någon gång under tisdagen.

Varning klass 2 mycket höga flöden, i nedre delarna av Pauliströmsån
Vattenföringen är hög i Pauliströmsån och väntas bli mycket hög åtminstone i de nedre delarna mot inloppet i Emåns huvudfåra

Varning klass 1 höga flöden, i Sällevadsån och i Emåns huvudfåra mellan Kvillsfors och Målilla
Vattenföringarna är höga och uppe i varningsklass 1 i Sällevadsån och Emåns huvudfåra och väntas stiga än mer. Dock väntas vattenföringarna för närvarande inte nå upp till varningsklass 2.

Inga kommentarer: