onsdag, augusti 01, 2012

Avgång Stockholm

Att åka båt hör sommaren till och resan till Helsingfors med M/S Gabriella är en av årets höjdpunkter. Bilderna är tagna den fredagen den 20 juli när vi avgick från Stadgårdskajen i Stockholm


Vikings Lines stora fartyg Gabriella som trafikerar sträckan Stockholm-Helsingfors via Mariehamn, Åland. Gabriella byggdes år 1992 av varvet Brodogradiliste i Split i Kroatien. Fartyget beställdes av det nygrundade rederiet Euroway och blev deras första fartyg. Fartyget hette då Frans Suell. Fartyget blev ett år försenat då det var inbördeskrig i Jugoslavien och varvet samt fartyget blev skottskadat och man fick göra stora reparationer. Slutligen fick Euroway henne i trafik och Malmö - Travemünde/Lübeck blev hennes linjer. Senare ändrades trafiken till Köpenhamn - Malmö - Travemünde - Lübeck. Silja Line samarbetade med Euroway på senare år men då Euroway gick i konkurs döptes fartyget om till M/S Silja Scandinavia.

År 1997 fick hon namnet Gabriella och sattes i Viking Lines trafik mellan Helsingfors -Stockholm, från och med 1999 också till Mariehamn. 23 januari 2004 körde Sveaborgsfärjan Ehrensvärd in i sidan på Gabriella, plåtbitar finns kvar som minne ombord. Det finns många minnen av Silja Line och Euroway ombord på Gabriella, till exempel mattor, porslin, textilier, kalendrar och pennor. Systerfartyg är hos Viking Line M/S Amorella och M/S Isabella samt hos DFDS Seaways M/S Crown of Scandinavia. Fartyget är 169 meter långt, 27,6 meter bred och har ett djupgående på 6,26 meter. Gabriella kan ta 2 420 Passagerare



Ingång till fartyget.


Stockholm är en av de vackraste städer som finns.


Gröna lund och bakom Berg och dalbanan syns Nordiska museet och till vänster syns Vasamuseet.


Minuten innan avgång.







På väg ut från Stadsgårdskajen. Viking Lines fartyg Cindarella är kvar i kajen




Många kryssningsfartyg lägger till i Stockholm under sommarhalvåret. På bilden syns den Nederländska fartyget Eurodam, 285 meter långt, djupgående 7,80.






Stockholms skärgård börjar direkt när man lämnar Stockholms olika hamnar.




Kaknästornet är ett högt känd landmärke för Stockholm. Kaknästornet ligger på Ladugårdsgärdet i Stockholm och är centrum i radio- och TV-nätet för Teracoms radio- och TV-trafik i Sverige. Namnet kommer från Kaknäs, en av fyra kungsgårdar som låg här. Tornet har en höjd av 155 meter (170 meter inklusive masten) och 34 våningar.

Mot en avgift kan allmänheten åka upp till 30:e våningen och se utsikten över Stockholm med närförorter samt mellersta innerskärgården vid klart väder. Från våning 30 går trappor upp till våning 31, där en inburad uteplattform med kikare finns. På tornets 28:e våning finns restaurang, café samt en liten bar.









Mörka moln tornar upp sig över Stockholm när vi lämnade stan







Det är en mäktig känsla när fartyget sakta stävar mot Helsingfors genom en härligt skärgårdsmiljö








Sakta med säkert försvinner Stockholm bakom öarna.


Så här ser det ut kommande timmarna. Små klippskär och större bebodda öar.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Stockholms skärgård börjar direkt när man lämnar Stockholms olika hamnar. Det du plåtat just där är Fåfängan, med en populär uteservering för de som orkar ta sig upp de branta backarna och trapporna. Östspetsen på Söder ligger strax utanför bildens vänsterkant.

Nicke Grozdanovski sa...

Å tack. Jag hade ingen aning vad platsen heter, men nu vet jag. Stockholm ligger ju på ett antal öar och hade inte stan funnits där så hade det varit skärgårdsöar.

Men man förstår varför Stockholm en gång anlades där. Det är otroligt vackert att se stan från sjösidan.