torsdag, augusti 02, 2012

Håkan Dahlby sköts till sig en silvermedalj

Håkan Dahlby har tidigare fått höra för att hans nerver inte håller i de största sammanhangen. Nu kan alla kritiker tystna. Håkan Dahlby hade tretton bommar i kvalet, och med ett system där dessa inte nollställs inför finalen var det ett tufft utgångsläge. Men som Dahlby sköt. 46-åringen ansamlade all sin rutin, såg stencool ut samtidigt som han träffade duva efter duva. Hemmahoppet Peter Robert Russel Wilson ledde länge, och hans träffar drog gång på gång ned stora applåder från läktaren. Men i skuggan av britten så var Dahlby iskall, och klättrade sig sakta upp i resultatlistan medan de andra konkurrenterna darrade. Haninge-skytten stod totalt för endast en miss på 50 skott i finalen, och blev därmed bästa skytt i finalen.
Men med tanke på utgångsläget kunde Wilson hålla ut hela vägen, vilket innebar att det blev brittiskt guld och svenskt silver. Ryssen Vasilij Mosin tog bronset efter särskjutning.

I det nordiska handbollsderbyt mellan Island och Sverige var det Island som drog det kortaste strået och vann rättvist med 33-32. Island ledde under hela matchen men Sverige gav aldrig upp utan kämpade och slet sig tillbaka men ända fram räckte det inte tyvärr.

Michael Phelps vann 200 m medley och blev förste manlige simmare att vinna OS på samma distans tre spel i rad, nu på 1.54,27 - 27/100 över VR. Phelps 20:e OS-medalj utökade rekordsviten av vunna medaljer, varav 16 varit guld. Världsrekordhållaren och världsmästare Ryan Lochte utmanade, men orkade inte på den tredje längden bröstsimmet och tappade. Detta blott en halvtimme efter bronset på 200 m rygg. Världens snabbaste damsimmare kommer från Holland och heter Ranomi Kromowidjojo. Hon tog guld på 100 meter fritt på OS-rekordet 53,00. Rebecca Soni från USA förbättrade sitt världsrekord från semifinalen i går när hon tog ett väntat guld på 200 m bröstsim.
Amerikanskan vann på 2.19,59 och blev förste simmare att försvara sitt guld från OS i Peking 2008. Japanskan Suzuki kom tvåa och ryskan Efimova trea. Det blev amerikansk seger på 200 ryggsim men inte den förväntade Ryan Lochte. Det blev istället Tyler Clary som vann den jämna finalen på tiden 1:53.41, nytt olympiskt rekord. Tvåa blev Ryosuke Irie från japan och trea kom Lochte.

Schweizaren Roger Federer har vunnit allt i tennis förutom singelspelet i OS. Men nu är han riktigt nära. I dag vann han kvartsfinalen mot amerikanen John Isner
med 6-4, 7-6. Nu väntar semifinal mot argentinaren Juan Martin Del Potro. I den andra möts hemmahoppet Andy Murray och serben Novak Djokovic.

I damturneringen vann ryskan Maria Sjarapova mot Kim Clijsters från Belgien med 6-2,7-5 i ett möte mellan två tidigare världsettor. Nu väntar semifinal mot en ryska Maria Kirilenko. I den andra möts den vitryska världsettan Victoria Azarenka och Serena Williams.

Amerikanskan Gabrielle Douglas vann damernas mångkampsfinal i gymnastik 16-åringen imponerade i friståendet. Det blev en riktig rysare. Det krävdes ett perfekt fristående av Viktoria Komova, men "Gabby" var klassen bättre.

Carmelo Anthony satte tio treor när USA:s "Dream Team" hade uppvisning och besegrade Nigeria med 156-73 i basketturneringen. Amerikanerna visade upp hela registret med dunkar från alla håll och kanter. Dessutom var USA:s defensiv av högsta klass. Anthony satte 37 poäng i en match där USA gick in för att sätta treor, och det blev 29 stycken till slut.

I bordtennisturneringen blev det som väntat en helkinesisk final. Zhang Jike vann reprisen på VM-finalen förra året och slog sin kinesiske landsman Wang Hao med 4-1.

Inga kommentarer: