tisdag, augusti 07, 2012

Jimmy Lidberg tog sveriges sjunde medalj

Sverige tog sin sjunde medalj i kväll när Jimmy Lidberg grät glädjetårar efter att ha tagit brons i 96-kilosklassen. Han vann bronsmatchen mot vitryssen Tsimafei Dzeinitjenka med 3-1. Bronsmatchen blev dramatisk. I tredje ronden och vid ställningen 1-1 var Lidberg tvungen att ta poäng i sitt parterröverläge. Han lyckades med en rullning och avgjorde därefter definitivt genom att få Dzeinitjenka, som själv valt att gå ner i parterrunderläge, på rygg. Dzeinitjenka vann första ronden sedan Lidberg misslyckats med ett omvänt livtag i slutskedet i sitt parterröverläge. Svensken vann andra ronden efter att ha försvarat sig mot vitryssen när denne haft ett parterröverläge. Lidberg, som enligt expertisen blev bortdömd i kvartsfinalen mot ryssen Rustam Totrov, tog sig samman och vann återkvalet mot Shalva Gadabadze sedan han pressat ut Azerbajdzjan-brottaren från matten i tredje ronden. Den nesliga förlusten i kvartsfinalen verkade vara glömd för Lidberg när medaljen var säkrad. Han skrek ut sin glädje, kramade om sina tränare och fick en svensk flagga. Det tog inte många sekunder innan glädjetårarna rann ner för den färske OS-treans kinder.

Sally Pearson vann 100 m häck på världsårsbästat och OS-rekordet 12,35 i lätt motvind och regn men utmanades så hårt av Dawn Harper att hon inte visste om hon vunnit efteråt. Pearson fick en kanonstart, men när man räknade med att hon skulle rinna ifrån kom istället Harper närmare och närmare. Och det blev en rysare där Pearson vann med ynka 2/100. Trea kom Kellie Wells, USA.

Ryssen Ivan Uchov vann guld efter imponerande hoppning. Ryssen tog 2.38 i det första hoppet och vann överlägset. Amerikanen Erik Kynard klarade 2.33 men där tog det stopp. Och när Uchov tog 2.36 i första var guldet säkrat. Kynard, med ett personbästa på 2.34, sparade sitt sista hopp och satsade på 2.38 men var aldrig nära att klara. Det började stressigt för Uchov som slarvade bort sin tävlingströja. Hela startfältet hjälpte till att leta men ryssen fick hoppa i en träningströja i ett av hoppen men det stressade honom inte. Tre hoppare fick dela på bronset på den blyga höjden, 2.29. Hemmahoppet Robert Grabarz, kanadensaren Derek Drouin och Mutaz Essa Barshim fick alla en bronspeng.

Taoufik Makhloufi vann 1 500 meter efter en enorm spurt de sista 300 meterna. Algeriern korsade mållinjen på 3.34,08 efter att ha sprungit i en egen klass den sista biten. I går blev han diskad efter att ha brutit 800 meter men fixade fram ett läkarintyg på en knäskada och kunde ställa upp i kvällens final. Leonel Manzano från USA tog silver på 3:34,79 och Abdalaati Iguider, Marocko tog bronset på 3:35,13.

Först i den femte omgången säkrade tysken Robert Harting diskusguldet genom att få iväg den 68,27 och höll sin segersvit från augusti 2010 intakt. Iraniern Ehsan Hadadi hade tagit ledningen med 68,18 redan i den första omgången. Någon minut efter Harting hivade han iväg diskusen i vad som såg ut som ett guldkast, men Hadadi var uppe på ringkanten med tåspetsen och fick kastet ogiltigt.

Mexiko är klart för final i herrarnas fotboll efter att ha vänt 0-1 till 3-1 i semifinalen mot Japan. Detta är första gången som Mexiko når OS-final. Där ställs man mot Brasilien som slog Sydkorea med 3-0.

Kanotisten Sofia Paldanius kom trea i sin semifinal, 16 tusendelar efter Henriette Hansen som gick direkt till final. Svenskan gick dock till final med den näst bästa tredjetiden.

I damhandbollen slog Montenegro ut favoriten Frankrike i kvartsfinalen. Det stod 22-22 när Montenegro fick en straff i den sista sekunden. Katarina Bulatovic gjorde inget misstag och Montenegro tog sig vidare till semi. I semifinalen får man möta Spanien
som tidigare i dag slog ut Kroatien med 25-22. Därmed är tre av de fyra lag som tog sig vidare från Sveriges grupp i semifinal i OS-turneringen. I den andra semifinalen möts Norge- Sydkorea. När lagen möttes i gruppspelet blev det oavgjort, 27-27.

I dambasket kvartarna slutade det så här: USA- Kanada 91-48, Australien- Kina 75-60, Turkiet- Ryssland 63-66, Frankrike - Tjeckien 71-68

I Volleybollens kvartsfinaler för damer så slutade så här: Japan- Kina 3-2, Ryssland- Brasilien 2-3, USA- Dominikanska 3-0, Italien- Sydkorea 1-3

Inga kommentarer: