onsdag, augusti 22, 2012

Kulturen lever i Emmaboda kommun

Kulturen är en del av vår välfärd och berikar människornas liv på många olika sätt. I Emmaboda kommun har vi ett fantastiskt utbud av olika kulturella inriktningar som vi har alla anledning att vara stolta över. Det bidrar till att göra kommunen attraktivare att leva och bo i. Det är många eldsjälar runt om som vågar att satsa på kulturella aktiviteter som sätter Emmaboda på kartan. Vi har i vår kommun flera olika festivaler som drar folk, Emmabodafestivalen, festivalen i Mundekulla och numera även en Visfestival. Vi har en väl fungerande Kulturskola, vi har musiker i kommunen som sprider sina toner i runt om i landet och även utomlands. Vi har fungerande allaktivitetshus från Åfors Folkets hus i norr till Föreningshuset i Vissefjärda i söder.

Filmen har fått en stor plats i vår kommun genom Film i Glasriket. Nu satsas det på att inskaffa en mobilt digitalprojektor som ska snurra runt till biograferna i Vissefjärda, Lindås och Åfors. Tillsammans med Emmaboda bio, som redan har en fast digital anordning, innebär detta att vi har fullgod täckning med den senaste tekniken på biograferna runt om i kommunen.

Vi har även en rik teaterverksamhet med olika föreningar som ger ut eget och bjuder in andra teaterföreställningar. Våra fantastiska konstnärer och hantverkare som verkar i kommunen bidrar till att höja kulturstandarden med sina verk. De olika hembygdsföreningar förvaltar vårt kulturarv.

Sist men inte minst våra välfungerande bibliotek som håller hög klass. Det visar sig inte minst i Svensk biblioteks årliga undersökning som visar återigen att Emmabodas invånare lånar klart flest böcker i Kalmar län. Men man är inte bara bäst i länet, Emmabodas invånare är bäst i landet på att låna på sina bibliotek. Det gäller både barn och vuxna. Dessutom är man den kommun i landet som satsar allra mest på sina bibliotek.

Allt detta gör sig inte av sig själv utan kräver engagerade medborgare som brinner för sin verksamhet. Dessa personer är värda all vår uppskattning och det är viktigt att vi besöker deras arrangemang och verksamhet. Gör vi inte det riskerar vi att tappa dessa eldsjälar och då blir vi en betydlig fattigare kommun. Att göra kulturen tillgänglig för alla är också viktigt och självklart.

Inga kommentarer: