lördag, augusti 04, 2012

Lisa Norden tog Sveriges tredje silver

Lisa Nordén gjorde en fantastisk triathlontävling som slutade med en spurtuppgörelse om segern  i Hyde Park med schweiziskan Nicola Spirig. Men när röken skingrats i målområdet konstaterades det att Nordén missat guldet med nio tusendelar! Det är en marginal som egentligen inte finns men med teknikens hjälp kan man tydligen skilja på deltagarna även om det gäller mikroskopiska marginaler. Målgången i dagens triathlon är redan en svensk idrottsklassiker, endast jämförtbar med VM finalen i fotboll 1966 där bollen vid ställningen 2-2 tog underkanten av ribbann och landade på målinjen. Ännu i dag diskuteras det om bollen var inne, domaren 1966 dömde mål och det är de som gäller. Samma sak med denna finish som kommer att diskuteras länge. Var Spirig före Lisa Nordén? Men det är trots detta stort att ta ett silver, Sveriges hittills tredje medalj i detta olympiska spel.

En centimeter skiljde Michel Tornéus från att en medalj i längdhoppsfinalen. Hans bästa hopp på 8,11 såg först ut att räcka till medalj, men han petades utanför pallen med en ynka centimeter. Bronset gick till amerikanen Will Claye, som nådde 8,12.  Även Mitchell Watt från Australien hoppade långt i slutet, 8,16, och tog silver. Vann gjorde hemmahoppet Greg Rutherford, som hoppade 8,31 i motvind på 0,4 m/s. Detta var ett av Storbritanniens tre guld på friidrottsarenan. Sjukamperskan Jessica Ennis har varit de brittiska olympiska spelens ansikte utåt och ett stort medaljhopp i sjukampen för damer. En hel nation väntade på att hon skulle ta OS-guld och det gjorde hon. Efter ett avslutande  800 meterslopp på 2.08,65 stod hon som totalsegrare. Ennis nådde inte riktigt drömgränsen 7000 poäng men slutade inte långt ifrån, 6955 poäng. Svenskan Jessica Samuelsson satte personligt rekord i sjukampen med 6300 poäng och slutade på trettonde plats. Britternas tredje guld i kväll kom på 10000 meter för herrar där Mo Farah spurtade hem loppet efter ett sistavarv på 53,48. Britten höll undan före sensationen Galen Rupp, USA, och vann på 27.30,42. Farah poserade med den brittiska flaggan inför 80 000 hysteriska fans på läktarna. Shelly-Ann Fraser-Pryce från Jamaica försvarade sitt OS-guld från Peking och vann 100 meter på utmärkta 10,75. Hon fick en kanonstart och på slutet verkade det som om Carmelit Jeter skulle kunna utmana men Fraser höll undan medan amerikanskan sprang in som tvåa på 10,78

Inte heller hade den svenske boxaren Anthony Yigit marginalerna på sin sida. Han är ute ur den olympiska turneringen med minsta möjliga marginal 23-24. 20-årige Yigit, som tävlar i 64-kilosklassen, förlorade med 6-6,9-13, 8-5 mot VM-tvåan Denis Berinchyk från Ukraina.

Små marginaler var temat för Sverige i dagens OS tävlingar men det gällde inte det svenska herrlaget i Handboll. De krossade Argentina med hela 29-13 och tog sig till kvarten. Johan Sjöstrand storspelade i det svenska målet och Argentina tilläts bara göra fem mål i andra halvlek.

I bassängen fick inte Therese Alshammar någon medalj på 50 meter fritt. Hon fick en kanonstart och ledde loppet knappt halvvägs. Hon tröttnade dock och slutade på sjätte plats på tiden 24,61, vilket var hennes bästa tid i OS. Ranomi Kromowidjojo från Holland vann på 24,05. Michael Phelps avslutade karriären med att ta sitt 18:e OS-guld (22:a OS medalj) när han tog hand om tredje sträckans fjäril i 4x100 m medley. Han gick ut som tvåa efter Japan och förde upp USA till ledning. På den sista sträckans frisim drog Nathan Adrian ifrån och säkrade ett överlägset guld för USA på 3.29,35. Även i kväll fick vi se världsrekord i bassängen nämligen två stycken. Kinesiska storfavoriten Yang Sun krossade sitt gamla världsrekord på 1 500 meter frisim. Den nya rekordtiden lyder 14,31,02, en putsninng med över tre sekunder. Amerikanska simstjärnan Missy Franklin imponerade stort på 200 meter ryggsim när hon satte ett nytt världsrekord. Den nya rekordtiden lyder 2.04,06. Det blev totalt nio världsrekord i bassängen under dessa Olympiska spel.

I damtennisen vann Serena Williams finalen mot världstrean Maria Sjarapova med förkrossande 6-0,6-1.

I fotbollen gick det för Storbritannien som det brukar göra för England i stora mästerskap, nämligen att åka ut i kvartsfinal efter straffar. Denna gång var det Sydkorea som vann med 5-4 i straffar efter 1-1 i full tid och efter förlängning. Brasilien hade bekymmer med Honduras men vann till slut med 3-2. Jämt var det också när Mexico tog sig till semifinal. Det krävdes förlängning innan Senegal besegrades med 4-2, 2-2 efter full tid. Till semifinal gick även Japan som slog Egypten med 3-0.

Inga kommentarer: