onsdag, augusti 08, 2012

Olympiastadion i Helsingfors

Helsingfors Olympiastadion, kallas oftast endast Stadion, är Finlands största idrottsarena och ligger i stadsdelen Bortre Tölö två kilometer från Helsingfors centrum. Förutom friidrottstävlingar används Olympiastadion även till fotbollslandskamper och konserter.

Finlands idrottsliga framgångar på 1920-talet väckte drömmar om att i framtiden få arrangera sommar-OS i Helsingfors. För att kunna ordna OS krävdes dock en ny arena och därför bildades 1927 en Stadion-stiftelse vars uppgift var att förverkliga planerna. Yrjö Lindegren och Toivo Jäntti vann en arkitekturtävling som ordnades för stadionbygget och byggnaden har kallats världens vackraste stadion. Helsingfors Olympiastadion började byggas i februari 1934 och invigdes den 12 juni 1938. Det var meningen att Helsingfors skulle stå värd för Olympiska sommarspelen 1940 men andra världskriget förhindrade dessa spel och det dröjde fram till 1952 innan OS arrangerades i Helsingfors. Då hade Stadion sin största åskådarkapacitet och 70 000 åskådare fick plats. Stadion renoverades åren 1990-1994.

Historiens första VM i friidrott arrangerades 1983 på stadion där också VM i friidrott 2005 hölls. Inför friidrotts-VM 2005 byggdes ett nytt tak över stadion efter många om och men från Museiverket. Man byggde också tak över reporterläktaren som man sedan rev ner efter tävlingarna. Årets EM i friidrott hölls här mellan 27 juni- 1 juli


Paavo Nurmis staty står utanför olympiastadion. Paavo Nurmi, född 13 juni 1897 i Åbo, död 2 oktober 1973, var en finländsk medel- och långdistanslöpare, som satte 25 världsrekord och tog 9 olympiska guldmedaljer.

Fram till 13 augusti 2008 var Nurmi, Larissa Latynina, Mark Spitz och Carl Lewis de idrottare som tagit flest guldmedaljer i olympiska spel. Den dagen tog Michael Phelps sitt 10:e och 11:e guld i simning. Nurmi anses allmänt som Finlands störste idrottsman genom alla tider. Han fick en statsbegravning vid sin bortgång och ligger begravd i familjegraven i Åbo. Nurmi står staty utanför Olympiastadion i Helsingfors. Han förärades dessutom ett porträtt på den numera med euro ersatta 10-markssedeln. På motsatta sidan av sedeln var Olympiastadion i Helsingfors avbildad. Nurmi anses än idag av många som en av de främsta löparna genom tiderna. Vid Olympiaden i Helsingfors 1952 var det en rörd Paavo Nurmi som fick löpa in i stadion och tända den olympiska elden vid invigningen.

OS i Antwerpen 1920: tre guld- och en silvermedalj
OS i Paris 1924: fem guldmedaljer
OS i Amsterdam 1928: en guld- och två silvermedaljer

Inga kommentarer: