lördag, augusti 25, 2012

Saluhallen i Helsingfors

Om man vill uppleva ett lands matkultur brukar det vara en bra idé att besöka Saluhallen. I den gamla Saluhallen i Helsingfors är det massor av dofter och smaker att upptäcka. Du kan också komma hit för ett ta en kopp kaffe eller en bit mat.

Gamla Saluhallen har betjänat såväl helsingforsbor som stadens besökare sedan år 1889. Under 1800 talet försiggick så gott som all matvaruhandel på torg. Först under seklets sista årtionden satte en ökad vetskap om vikten av hygienisk matvaruhantering i gång ett projekt att flytta kommersen till en täckt hall.

Man bestämde sig för att bygga Helsingfors första saluhall på Södra kajen. Arkitekt G. Nyströms hall stod färdig i augusti år 1889. Enligt arbetsordningen fick köttprodukter, ägg, smör, ost och trädgårdsprodukter säljas i hallen. Hallen totalrenoverades 1998-99 då den fick sitt nuvarande utseende lagom till 100 års jubiléet.




2 kommentarer:

Markku Ahonen sa...

Du glömde att berätta att man även kan köpa sig en finländsk "grismunk" men framförallt finska piroger och stora öl för en billig penning.

Nicke Grozdanovski sa...

Ja... Saluhallen gav många möjligheter... en vacker miljö med god mat och härliga lukter :)