fredag, augusti 17, 2012

Släpp Pussy Riot fria

Idag föll domen mot medlemmarna i den feministiska punkgruppen Pussy Riot. De dömdes till två års fängelse för huliganism och religiöst hatbrott. Detta p.g.a. att de hade framfört en text som kritiserade Putin och den ortodoxa kyrkan.

Vänsterpartiet anser att domen är oacceptabel och kräver nu att Sverige och EU agerar med krafttag för att de politiska fångarna ska släppas fria med omedelbar verkan.

- Det här är en politisk dom där rättsväsendet har använts för att tysta oppositionella. Det är helt oacceptabelt säger Hans Linde, gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen.

- Jag förväntar mig att Sveriges utrikesminister, Carl Bildt omedelbart kallar upp den ryska ambassadören till utrikesdepartementet och framför att Pussy Riot är politiska fångar och att de omedelbart bör friges, avslutar Hans Linde.

1 kommentar:

Anonym sa...

Problemet är ju att det inte är för att de framfört en Putinkritisk text som de fängslats.

Utan för att de framfört den inne i en kyrka.

Alltså kan Putin hävda att han diggade låten skarpt, uppskattade den bitska satiren och skojfriska aktionen. Men inte kan acceptera att man förstörde kyrkfriden. Och därför, bara därför så får de ett fängelsestraff.

Alltså ingenting som har med yttrandefrihet att göra.

Man kan ju tro vad man vill om detta, men den möjligheten har man ju öppnat för med den korkade aktionen.