fredag, augusti 03, 2012

Sverige damlag är utslagna i både fotboll och handboll

Trots en drömstart i kvartfinalen mot Frankrike i fotbollsturneringen med mål efter 18 minuter så förlorade Sverige med 2-1 efter slarv i försvarsspelet vid de franska målen. Nilla Fischer gjorde 1-0 för Sverige på hörna, Marie Hammarström hittade Fischer fri i straffområdet som med axeln skickade in bollen i mål bakom Sarah Bouhaddi i det franska målet. Strax efter fick Lisa Dahlkvist en jättechans när hon fri i målområdet nickade bollen rakt på Bouhaddi en chans hon skulle gjort mål på.
Efter det så var Frankrike det laget som var mest effektiva och de fick utdelning på sina fasta situationer. 1-1 kom på hörna då målvakten Hedvig Lindahl tippade bollen rakt ut till fransyskan Laura Georges som enkelt kunde nicka in bollen i öppet mål.
2-1 kom efter en lång frispark där det svenska försvaret vid tre tillfällen misslyckades att rensa bort bollen. Till slut klev Wendie Renard fram och dundrade in bollen bakom en chanslös Lindahl i målet. I de övriga kvartsfinalerna vann USA över Nya Zeeland med 2:0, Japan slog Brasilien med 2:0 och Kanada slog Storbritannien med 2:0.

Sverige gjorde sin bästa match i OS i kvällens måstematch, men det räckte inte mot Spanien, som vann med 25-24. Det var jämnt matchen igenom, och Sverige gick till halvtidsvila med ett mål upp till VM-trean Spanien. Även Danmark är utslaget sedan de förlorade en högdramatisk derbymatch mot Norge med 23:24.

Lassi Karonen gjorde ett bra lopp i finalen i single sculler men det räckte inte till medalj. Det blev en försmädlig fjärdeplats. Karonen gjorde en stark start och var i knapp ledning efter 500 meter. Sedan kom storfavoriterna från Tjeckien och Nya Zeeland igång och passerade svensken efter 800 meter. Därefter blev loppet för svensken en bronskamp med britten Alan Campbell. En kamp som hemmaroddaren tyvärr vann. Karonen var 76 hundradelar från bronset. Femfaldige världsmästaren Mahe Drysdale från Nya Zeeland vann guldet före Ondrej Synek, Tjeckien. Karonens fjärdeplats kan sättas i perspektiv till meriterna hos övriga roddare i fältet. Innan fredagens final hade de sammanlagt tre individuella OS-medaljer och 18 individuella VM-medaljer, varav sju guld.

Bordtennisspelaren Jörgen Persson avslutade sin OS-karriär genom att skrälla och slå världssjuan Timo Boll med 3-1. Det räckte dock inte och Tyskland vann
åttondelen i lagtävlingen med 3-1.

Schweizaren Roger Federer är i OS- final efter att ha besegrat Juan Martin Del Potro (3-6, 7-6, 19-17). Tredje set blev en giganternas kamp och varade i två och halv timme.Vid ställningen 7-6 skulle Federer serva hem matchen, men lyckades inte.
Från 10-10 hade sedan argentinaren övertaget och Federer fick jag ikapp game för game innan han efter fyra och en halv timme kunde vinna matchen. I finalen får han möta hemmahoppet Andy Murray som slog ut serben Novak Djokovic i en mycket jämn och välspelad semifinal. Inför en högljud hemmapublik kunde Murray till slut vinna med 7-5, 7-5. I damturneringen var de två semifinalerna desto ojämnare. Maria Sjarapova är klar för final i singelspelet. Stjärnan, som på invigningen bar ryska fanan, slog idag Maria Kirilenko, även hon från Ryssland. Matchen slutade 6-2, 6-3. I finalen möter hon Serena Williams, som enkelt slog ut världsettan Victoria Azarenka med 6-1, 6-2.

Michael Phelps fortsätter att vinna medaljer och öka på sitt OS-rekord. I kväll vann han 100 m fjäril och tog sitt 17:e guld och 21:a medalj totalt. Amerikanska simstjärnan Missy Franklin imponerade stort på 200 meter ryggsim när hon satte ett nytt världsrekord. Den nya rekordtiden lyder 2.04,06. Det nya världsrekordet är en rejäl putsning av Kirsty Coventrys rekord från Rom 2009, som löd 2.04,81. Coventrys rekord var dessutom satt i en så kallad "hajdräkt". Detta var OS sjunde världsrekord. Det blev svenskt rekord, 4.00,76, i försöken på damernas 4x100 meter medley. Tiden räckte dock inte för en finalplats. Svenskorna hamnade på en sammanlagd tiondeplats. Sarah Sjöström (rygg), Jennie Johansson (bröstsim), Martina Granström (fjäril) och Michelle Coleman (frisim) simmade. 15-åriga Katie Ledecky från USA var överlägsen på 800 meter fritt. 8.14,63 blev guldtiden. Tvåa Mireia Belonte Garcia från Spanien och trea britten Rebecca Adlington, som var regerande mästarinna. Det blev en överraskande fransk seger på 50 meter frisim. Florent Manaudou vann på 21.34. Andraplatsen tog amerikanen Cullen Jones. Bronset knep Cesar Cielo från Brasilien. Therese Alshammar slutade femma i sitt semifinalheat på 50 meter frisim på tiden 24,71. Den räckte precis för att simstjärnan skulle gå till final som åttonde och sista simmare.

Friidrotten drog i gång i dag och Michel Tornéus hoppade 8,03 i sitt första längdhopp i kvalet. Han fick vänta ett tag innan det var klart att han gick till final. Kvaltävlingen var tämligen medelmåttig och Tornéus resultat var det sjätte bästa. Bäst var Maurio Da Silva som bara hoppade 8,11. Polacken Tomasz Majewski har aldrig vunnit EM eller VM ,men försvarade i kväll sitt OS-guld från Peking 2008. Den vinnande stöten mätte 21,89 meter, var säsongsbästa för den 30-årige polacken. Stöten mätte tre centimeter längre än silvermedaljören tysken David Storls stöt. Bronset togs av amerikanen Reese Hoffa. Tirunesh Dibaba lade in överväxeln med 500 meter kvar och vann 10 000 m överlägset. Etiopiskan spurtade in på 30.20,75 och försvarade sitt guld från Peking genom uppvisningen. Kenyanskorna Sally Kipyego och Vivian Cheruiyot var de enda som var med Dibaba på slutet men orkade inte.

Inga kommentarer: