lördag, augusti 04, 2012

Tempelplatsens kyrka

Tempelplatsens kyrka är en kyrkobyggnad i stadsdelen Främre Tölö i Helsingfors stad. Kyrkan är dock mest känd som Bergskyrkan. Kyrkan öppnades 1969 och har ritats av arkitekterna Timo Suomalainen och Tuomo Suomalainen.

Det var meningen att man skulle bygga en kyrka på Tempelberget redan på 1930-talet och J.S.S. Sirén vann en arkitekturtävling. Andra världskriget avbröt dock planerna 1939. En ny tävling utlystes och vanns 1961 av Timo och Tuomo Suomalainen. Av sparskäl skar man ner byggnadsvolymen med en fjärdedel och byggnadsarbetena kom i gång först i februari 1968. Tempelplatsens kyrka kunde invigas i september 1969.

Kyrkan är inschaktad i berget men solljus kommer in genom takfönstren. Byggnaden används ofta som konsertsal tack vare den utomordentliga akustik som skapas av väggarnas skrovliga bergyta. Som altartavla fungerar en spricka i bergväggen.

Tempelplatsens kyrka hör till de populäraste sevärdheterna i Helsingfors och besöks årligen av cirka en halv miljon människor. Idén var att spara platsens naturliga form, varför kyrkan byggdes inne i berget. Den speciella lösningen lockar arkitekturintresserade och arkitekter till platsen.

Interiören är designad av arkitekterna Kyrkan har inga klockor, utan melodin spelas upp från ett band


Utifrån ser du bara det gröna taket, och det är svårt att tro att det döljer sig något så vackert där inne. Klippväggarna står precis som de gjorde den där dagen sprängladdningarna apterades. Inget slipande har gjorts, utan väggarna är ojämna och vassa. Helt fantastiskt vackert, och dessutom ger det stället en helt makalös akustik, vilket tydligen är anledningen till att väggarna inte slipades ner








Inuti så är arkitekturen fantastisk vackert.


Taket är mäktig med sina många kilometrar koppartråd.


Bergskyrkan är klart sevärt fast man inte är kristen och kyrkan besöks av många turister varje år.


Kyrkans altare.

Inga kommentarer: