måndag, augusti 06, 2012

Två bronsmedaljer till Sverige

Rasmus Myrgren avslutade starkt i laserseglingen och slutade på en bronsplats. En protest var inlämnad men gick inte igenom. Enligt protesten skulle svensken på ett otillåtet sätt böjt tillbaka sin mast som ändrat position under tävlingsdagarna. Därmed är Sveriges femte OS-medalj säkrad. Svensken som låg trea inför dagens sista segling var tvungen att slå kroaten Tonci Stipanovic för att ta brons. Som mest ledde kroaten med 12 sekunder men vid målgång var svensken åtta sekunder före. Guldet gick till australiern Tom Slingsby som ledde stort inför dagens segling. Silvermedaljen tog cyprioten Pavlos Kontides.

På kvällen kom medalj nummer sex då brottaren Johan Eurén tog brons i herrarnas 120-
kilosklass när han besegrade vitryssen Ioseb Tjugosjvili i en mycket tät match med 2-1 efter tre ronder. Svensken inledde starkt och klarade av sitt parterrunderläge i första ronden och fick därmed första poängen. Vitryssen gjorde likadant i den andra
och det blev en avgörande rond. Den avgörande ronden blev resultatlös och då lottades Eurén ned i parterr där han återigen var stark och vann. Bronset blev en bra tröst för svensken som var så nära att ta sig till final.

Åtta år efter sin senaste globala seger vann Felix Sanchez 400 meter häck på 47,63 efter ett tufft upplopp. 34-åringen svängde in på upploppet i bredd med flera andra löpare men var starkast in mot mål. Han utmanades av skrällen Michael Tinsley som aldrig varit under 48 sekunder - 47,91 nu. Efteråt sjönk Sanchez ihop på banan och plockade fram ett foto på sin framlidna farmor som han hade innanför tävlingsdräkten och kysste det.

19-åriga världsmästaren Kirani James krossade alla i finalen på 400 meter och sprang för första gången under 44 sekunder. Klockan stannade på 43,94. James hade kontroll på loppet hela vägen, var först ut efter kurvan och gled ifrån fältet. Guldet var Grenadas första OS-medalj någonsin. Luguelin Santos knep silvret på 44,46 efter en spurtstrid med Lalonde Gordon som klockades på 44,52. De belgiska tvillingbröderna Borlee kom femma och sexa i finalen. USA har vunnit de sju senaste titlarna på 400 meter i OS men hade ingen i finalen.

I den kvinnliga stavhoppet tog amerikanskan Jennifer Suhr guldet på 4,75 och hade färre tidiga rivningar än tvåan Yarisley Silva som klarade samma höjd. Storfavoriten Jelena Isinbajeva från Ryssland kom trea på 4,70

De svenska chanserna i lagtävlingen i banhoppning försvann tidigt när både Lisen Bratt Fredricson och Henrik von Eckermann hade en tung dag med 16 fel var. Bratt Fredricson som red hårt tejpad sedan vurpan i lördags inledde bra, men rev sedan tre hinder på kort tid. Henrik von Eckermann fick problem vid samma del av banan och hästen Allerdings rev ordentligt. Därmed försvann Sveriges chanser till medalj i lagtävlingen i Greenwich. Storbritannien vann efter omhoppning mot Holland. Sverige slutade sexa.

Det blev en tung förlust för Anna Laurell mot amerikanskan Clarissa Shields i kvartsfinalen i boxningens 75 kilos-klass. Slutresultatet blev 18-14. Laurell började fint och fick in en uppercut med högern och ledde med 4-2 efter första ronden. Men intensiva Shields surrade som en bålgeting och fick in träffar från båda håll. Laurell ledde trots det efter halva matchen med 7-6 efter att hon väntat ut slagattackerna. Men sen tröttnade svenskan. 32-åringen hade svårt att hänga med i 17-åriga Shields snabba fotarbete och åkte på tunga slag. Efter tredje ronden stod det 12-12 och Laurell drabbades även av en räkning. I fjärde ronden sluggade amerikanskan vilt och Laurell åkte på en stenhård vänsterkrok. Laurells attacker slutade oftast med bara ett slag. Shields vann sista ronden med 6-2.

Markus Oscarsson och Henrik Nilsson är i final i herrarnas K2 1000 meter efter att ha vunnit semifinalen på tiden 3,13,12. De var piskade att komma bland de tre bästa för att nå final och låg bara fyra efter 250 meter. Men duon tuggade på och kämpade framförallt mot det australiska paret Smith och Wallace. I slutspurten lyckades man gå om och får därmed en fördelaktig seedning i finalen som går på onsdag. Även Anders Gustafsson är i final på K1 1000 meter efter en jämn och tuff semifinal. Svensken låg länge på fjärdeplats men slutade trea. Han var piskad att bli topp fyra för att nå final.

I Handbollens sista gruppspelsmatch mot Frankrike inledde Sverige väldigt dåligt och låg under med 12-18 i paus. Men i andra halvlek kom svenskarna igång och jobbade sig nästan ifatt. Men det räckte inte ända fram utan det blev en förlust med 26-29. Nu väntar Danmark i kvartsfinal.

I damfotbollen är det nu finalklart efter två jättedramatiska och stenhårda semifinaler. I den första matchen mellan Japan och Frankrike såg Japan att gå mot en bekväm seger efter Mizuho Sakaguchis 2-0-nick i 49:e minuten. Frankrike reducerade dock i 76:e genom Eugenie le Sommer ,och några minuter senare rullade Elise Bussaglia en straff tätt utanför sedan just le Sommer fällts i straffområdet. Trots straffmissen tryckte fransyskorna på för fullt och skapade många heta lägen men bollen ville inte in. Japan till final. Där ställs man mot USA och det är en repris på VM finalen i fjol. USA hade en väldigt tuff och dramatisk semifinal mot Kanada. Semifinalen var på väg mot straffar. Då, i tredje tilläggsminuten i andra förlängningskvarten, nådde Alex Morgan högst på ett inlägg från högerkanten och nickade in bollen i mål. Christine Sinclair gav sitt Kanada ledningen tre gånger om, men USA kom tillbaka varje gång. Abby Wambach sköt 3-3 på straff i 80:e sedan en indirekt frispark i straffområdet hamnat på en kanadensisk armbåge. Det blev frispark sedan Kanadas målvakt bedömts maska.

Inga kommentarer: