söndag, augusti 12, 2012

Uddamålsförlust för Sverige i finalen

Sverige kämpade heroiskt men förlorade en tät och dramatisk handbollsfinal mot regerande OS-ettan Frankrike med uddamålet 22-21. Detta var fjärde finalförlusten i ett OS för Sverige men man ska ha all heder av insatsen. Man fick jaga i underläge hela matchen men tyvärr hann Sverige aldrig i fatt. Klockan stod på 28.43 när Niclas Ekberg reducerade till 20-21 på straff sedan Andreas Nilsson rivits ner inne på linjen. I det efterföljande anfallet gjorde dock Luc Abalo 22-20 med ett lurigt skott, vilket avgjorde matchen. Kim Ekdahl Du Rietz reducerade visserligen till 21-22 efter 59.36, men då var slaget redan förlorat. Frankrike tog timeout efter 59.48. Sverige gjorde sedan vad man kunde för att erövra bollen, men det var förgäves. Sverige gjorde en stark defensiv insats i finalen även om målvakten Johan Sjöstrand inte nådde samma höjder som i kvartsfinalen mot Danmark. Offensivt var dock Sverige lite trubbigt. Det blev för få mål från kanterna och linjen, och det blev för få blågula mål på kontringar.Favoriten Frankrike lyckades inte ta tag i taktpinnen i matchinledningen. Niclas Ekberg kom fri och prickade in 5-3. I takt med att den franske målvakten Thierry Omeyer storspelade tog Frankrike över ledningen, och i halvtid ledde fransmännen med 10-8. I början av andra halvlek hade Sverige det tungt. Frankrike ledde med 12-9 och 14-11, men Sverige gnetade på och kom närmare och närmare. Johan Jakobsson hade chansen att göra 16-16 men missade. Istället gick Frankrike fram till 18-15 i numerärt överläge. Därefter kom Sverige aldrig ikapp även om det alltså bara skiljde ett mål till slut. Bronset tog Kroatien efter segern med 33-26 över Ungern.

Även de andra lagsporterna som avgjordes denna sista OS-dag blev jämna och dramatiska. I volletbollfinalen vände Ryssland på steken mot Brasilien. Brassarna ledde med 2-0 i set efter siffrorna 25-19, 25-20. Tredje set blev lång och dramatiskt och Brasilien skaffade sig två matchbollar men brände dem, istället vann Ryssarna setet med 29-27. Efter de hade ryssarna ett mentalt överläge i matchen och vände till seger 3-2 i set efter 25-22 och 15-9 i femte och avgörande set. Bronset tog Italien efter 3-1 seger över Bulgarien.

I Basketfinalen gav Spanien OS favoriten USA en match. Men till slut kunde USA vinna finalen med 107-100 (59-58). USA inledde bäst och vann den första perioden med åtta poäng. Men Spanien gav inte upp utan såg till att det blev match igen. I den sista perioden gjorde "Dream Team" ett litet ryck och släppte aldrig Spanien närmare. Därmed förlorade Spanien sin tredje OS-final i basket. Kevin Durant, Oklahoma City Thunders, blev bäste poängplockare i USA med 30 poäng och nio returer. LeBron James stod för 19 poäng medan Kobe Bryant fick nöja sig med 17. I Spanien var Pau Gasol som var bäst med sina 24 poäng och åtta returer. Guldet var det femte på sex försök för USA sedan NBA valde att släppa sina stjärnor inför OS i Barcelona 1992. Ryssland tog bronset i London efter seger över Argentina med 81-77.

Kroatien har var helt överlägsna i vattenpolon. I finalen besegrade de Italien med 8-6 och gick därmed obesegrade genom hela turneringen. Kroatien hade ett starkt försvar som bäddade för segern mot de regerande mästarna. Det var Kroatiens första guld i vattenpolo. Serbien tog något överraskande brons genom att besegra Montenegro med 12-11 i en jämn match.

Det såg ut att bli en kenyansk dubbelseger i herrarnas maraton. Men Ugandas Stephen Kiprotich ryckte och vann på 2.08.01 vid Buckingham Palace. Vid banans högsta punkt ledde Kenyas Wilson Kiprotich. Vid 26 km kom landsmannen Abel Kirui och Ugandas Kiprotich ifatt. Wilson Kiprotich och Kirui grillade ugandiern hårt. Han såg ut att släppa men överraskade med ett ryck. Stephen Kiprotich har många gånger agerat "hare" vid långlopp men lär nog inte göra det fler gånger.