torsdag, oktober 18, 2012

Politik för jobb, en bra skola och en välfärd fri från vinstintressen

På onsdagsförmiddagen var det partiledardebatt i Riksdagen. I sitt huvudanförande talade Jonas Sjöstedt om situationen på den svenska arbetsmarknaden just nu. Den varselvåg som sveper över Sverige är djupt oroväckande. Samtidigt är arbetslösheten mycket hög och det går åtta arbetslösa på varje ledigt jobb. I en tid där regeringen väljer att satsa på att sänka bolagsskatten vill Vänsterpartiet i stället se satsningar och investeringar som skapar utbildningar och jobb.

Ett stort problem i Sverige idag är de barn och ungdomar som inte klarar skolan. Den springande punkten är bristen på likvärdighet. Det ska inte spela någon roll var i landet man bor – utbildningen ska vara god överallt. Vänsterpartiet föreslår en satsning som skulle leda till 2000 fler lärare runt om i landet redan nästa år. Vi föreslår också att de skolor som är särskilt utsatta tilldelas ytterligare resurser för att klara av sitt uppdrag. Ansvaret för skolan bör gå över från kommunen till staten, för att på så sätt göra utbildningen likvärdig i hela landet. Målet är att alla skolor ska vara bra och att man ska kunna gå i den närmaste skolan.

Det privata vinstintresset i välfärden debatterades också flitigt under förmiddagen. Vänsterpartiet menar att skattepengarna ska gå dit de var avsedda, inte till riskkapitalbolag i skatteparadis. Vinstintresset gör att resurserna i samhället fördelas fel, eftersom det inte längre är behoven hos medborgarna som styr.

Inga kommentarer: