torsdag, november 01, 2012

Helgens filmvisningar i Åfors

Film i Glasriket avslutas kommande veckoslut och vi kommer visa film I Åfors folkets hus både lördag och söndag. På lördag har vi dubbelfilm på Temat arbetslöshet där vi mellan filmerna har fika och diskussion med någon representant från Arbetsförmedlingen.

Första filmen på lördag kl 18:00 är den kritikerrosade svarta komedin Äta Sova Dö. Filmen handlar om den kaxiga 20-åriga pojkflickan Raša med rötter på Balkan men med hjärtat i nordvästra Skåne. Hon bor med sin pappa och jobbar på byns lokala grönsaksfabrik. Men fabriken varslar och Raša blir av med jobbet – och hamnar mitt i svenskt arbetslöshetsträsk. Hon pendlar mellan möten på arbetsförmedlingen och med jobbcoachen, frustration och jävlar anamma. Att fixa ett jobb och försörjning för sig och sin utslitna pappa är inte lätt – och allt hon strävar efter är att livet ska bli någonting mer än bara äta, sova, dö. Regissören Gabriela Pichler räknas som en av Sveriges mest intressanta unga, nya filmskapare med sitt säregna berättarsätt och sin okonventionella arbetsmetod med huvudsakligen amatörer framför kameran.

Vi fortsätter kl 21:00 med den svenska komedin Cockpit som handlar om piloten Valle som behöver desperat ett nytt arbete. När han får höra att flygbolaget Silver Airlines letar efter en kvinnlig flygkapten drar han sig inte för att hoppa i högklackat, krypa i ett schyst fodral och söka jobbet. Han lånar sin systers identitet mot en helårsprenumeration på en morgontidning. Att pilotkollegan Cecilia blir förälskad i Valles nya, kvinnliga jag ingår dock inte riktigt i planen. Regissören Mårten Klingberg och skådespelaren Jonas Karlsson jobbar tillsammans igen, duon bakom succékomedin "Offside".

På söndag kl. 18:30 avslutar vi filmfestivalen också med en svensk film men annorlunda än lördagens då vi bjuder på spänning och en riktig nagelbitare nämligen Hypnotisören av Lasse Hallström. En familj mördas besinningslöst, men en femtonårig son överlever mirakulöst. Pojken svävar mellan liv och död och kan inte förhöras med vanliga metoder. Samtidigt är familjens äldsta dotter spårlöst försvunnen. Polisen Joona Linna befarar att hon kan bli mördarens nästa offer. I sin kamp mot klockan övertalar Linna hypnotisören Erik Maria Bark att försöka få hennes bror att vittna under hypnos. Mikael Persbrandt, Tobias Zilliacus, Lena Olin ser vi huvudrollerna.

Vi hoppas naturligtvis på en fullsatt biosalong under samtliga dagar helgen och att alla får en fantastisk bioupplevelse med trevlig samkväm. Välkomna.

Inga kommentarer: