fredag, november 16, 2012

Skolan i Emmaboda får ännu en nationell utmärkelse

Utmärkelserna duggar tätt över Emmabodas skola. Så sent som i förrgår hamnade Emmabodas skolor på fjärdeplats i Föräldraalliansens skolranking och vid en prisceremoni i Stockholm i går mottog Emmaboda kommun pris som tredje bästa skolkommun i landet i Lärarförbundets ranking.

– Den här utmärkelsen ger en viktig injektion i det fortsatta förändrings- och utvecklingsarbetet inom skola och förskola. Vi är i toppen för att stanna, säger Marit Persson, bildningschef i Emmaboda kommun. En eloge till all personal och alla barn och elever för deras insatser som bidragit till utmärkelsen.

Nina Seiron, ordförande i Lärarförbundet i Emmaboda, var på plats vid prisutdelningen i Stockholm tillsammans med Jan-Olof Jäghagen, bildningsnämndens ordförande och Marit Persson, bildningschef. Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén, motiverade utmärkelsen så här:

– Ni har gjort en alldeles remarkabel resa under de senaste åren. Här kan vi tala om klättring. 2010 hittar vi er på plats 220. I fjol blev ni årets skolförbättrare då ni klättrade 195 placeringar. I år tar ni ytterligare steg.

Eva-Lis Sirén lyfte också de viktigaste orsakerna till priset.

– Era elever har bra resultat i årskurs 9, lärartätheten är hög, många går vidare till högskolan. Jag vet att ni har relativt små elevgrupper och ni satsar på det man vet fungerar; det pedagogiska ledarskapet hos skolledare. Ni satsar också på att styra resurser utifrån behov och ni verkar förstå att skolan och förskolan är viktiga för hela kommunen.

– Jag är mycket stolt och glad över att vi har en så bra verksamhet och personal, vilket gjort att vi får det här priset, säger Jan-Olov Jäghagen, bildningsnämndens ordförande.

– Den fina placeringen beror till stor del på att vi har politiker som satsar på vår skola och att vi har så bra och engagerad personal. Dessutom skulle jag vilja lyfta det goda samarbetet mellan fack och arbetsgivare, säger Nina Seiron, ordförande i Lärarförbundet i Emmaboda.

FAKTA OM RANKNINGEN BÄSTA SKOLKOMMUN

Rankningen Bästa Skolkommun omfattar Sveriges samtliga 290 kommuner och är genomförd av Statisticon för Lärarförbundet. Den bygger på statistik från SCB och Skolverket, samt statistik gemensamt framtagen av Lärarnas Samverkansråd och arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Syftet med utmärkelsen är att sätta fokus på de kommuner som framgångsrikt satsar på skolan och att uppmuntra dem till att fortsätta prioritera skola och utbildning. Genom att lyfta fram de positiva exemplen vill Lärarförbundet utmana de kommuner som inte lyckas lika väl. Utmärkelsen delas ut varje höst, i år för 11:e gången.

Inga kommentarer: