fredag, november 02, 2012

Uteslängda från kyrkan

Folkkampanjen mot Kärnkraft och Kärnvapen (FmKK) har, tillsammans med Kvinnor för Fred, planerat en lyktvandring i morgon med ljuständning och efterföljande bön för Forsmark. I sista stund har Svenska Kyrkan ångrat sig och nekar nu tillträde till kyrkan.

- Det är ofattbart hur kyrkan kan vägra oss den här minnesstunden för de som fallit offer för kärnkraften, säger My Leffler från FmKK. Det var tänkt som en minnesgudstjänst.

FmKK beklagar att Svenska Kyrkan valt att på detta sätt ta avstånd från alla de som har dött eller blivit sjuka av strålningen från bland annat kärnkraftsolyckorna i Tjernobyl och Fukushima. Arrangemanget innefattade, förutom en lyktvandring till och från kärnkraftsverket i Forsmark även en andlig stund i Forsmarks kyrka under ledning av diakon Annika Spalde med musik av Lisa Eriksson Långbacka och Oskar Gyllenhammar.

- Jag trodde i min enfald att kyrkans uppgift var att stödja den lilla människan. Jag är besviken, säger Lena Dahlin Klaar, ordförande i FmKK. Tanken med ljuständningen och gudstjänsten är att tänka på de som offrats i kärnkraftens namn. Det är viktigt att vi aldrig glömmer dem.

Svenska Kyrkan har, enligt egen uppgift, haft kommunikation med Forsmarks kraftgrupp. FmKK har under planeringen haft kontakt med personal på Forsmarks kraftgrupp. De har hela tiden varit positiva till att man öppet deklarerat vad som ska ske.

Arrangemanget kommer att genomföras och utgå från kyrkan. Samlingen efteråt kommer däremot att ske i Botarsbo ateljé (f.d. skolan) som är belägen ca 13 km sydost om Forsmarks kyrka.

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta är ju en i grunden politisk aktion och på vänsterkanten finns det ju dessutom ett förakt mot kyrkan så jag tycker det är helt OK av dessa skäl.