torsdag, november 22, 2012

Årets kulturpristagare är utsedda

Varje år i december delar bildningsnämnden ut ett kulturstipendium samt ett kulturpris till personer som gjort värdefulla insatser av betydelse för kommunens kulturliv eller som stöd till utbildning och forskning. Bildningsnämnden har i dag utsett följande stipendiater.

Årets Kulturstipendiat 2012
Peter Olsson i Emmaboda Visförening

Motivering:
Peter Olsson har tagit initiativ till att starta Emmaboda Visförening, vars första arrangemang var Cornelisdagen den 18 augusti i Emmaboda Folkets Park. Dagen blev ett mycket uppskattat evenemang, med över 2000 besökare, som vi i Emmaboda gärna ser en fortsättning på. Peter har lagt ner mycket tid, engagemang och pengar för att förverkliga ett brett arrangemang med ett angeläget, humanistiskt budskap.

Peter Olsson är en eldsjäl och idéspruta som på många sätt och under lång tid kämpat för att skapa liv och arrangemang i Emmaboda. Förutom visfestivalen och andra musikarrangemang är han bl.a. drivande i att få till stånd en julmarknad på Bökön. Bildningsnämnden vill gärna premiera honom såsom en god ambassadör för vår kommun.

Årets Hedersomnämnande 2012
Göran Johansson och Helen Johnsson vid Hönsalottas luffarmuseum

Motivering:
Snacke-Per och Hönsalotta, dvs. Göran och Helen, förmedlar med sitt museum, men kanske främst med sina personligheter, luffarkulturen på ett underhållande och inlevande sätt till en stor allmänhet. Luffarkulturen är en viktig del av vårt kulturarv, framför allt i glasriket, som utan deras verksamhet riskerat att falla i glömska. Göran och Helens satsningar bidrar i hög grad till Boda glasbruks fortsatta utveckling och lockar stora skaror av besökare. De är väl värda kommunens uppskattning för sitt oförtrutna arbete.


Jag tycker dessa är fantastiska representater för Emmaboda kommun och jag gratulerar Peter Olsson , Göran Johansson och Helen Johnsson till utnämningen.

Inga kommentarer: