måndag, mars 18, 2013

Hammarby vann SM finalen

Det var upplagt för bandyfest i söndagens final. Det gamla publikrekordet rök all världens väg när 38474 åskådare tog sig till Friends Arena för att bevittna SM-finalen mellan Hammarby IF och Sandvikens AIK. Efter 91 minuter kunde Bajen lyfta bucklan till supportrarnas stora jubel.

En perfekt och otroligt mäktig inramning skapades på Friends Arena under denna historiska drabbning mellan Hammarby IF och Sandvikens AIK, den första bandyfinalen som skulle spelas inomhus. Antalet åskådare var även det historiskt, den högsta siffran någonsin (sägs det) som har sett en bandymatch "live". De fick se ett hungrigt Hammarby starta matchen på ett fantastiskt sett, redan efter 11 minuter stod det 4:0. Sandviken var fortfarande kvar i hotellet eller tagna av stundens allvar. Men efter kvart började även de vakna till liv och åt sig sakta men säkert in i matchen. Tre raka Sandviken mål gav matchen återigen efter 33 minuter sin speciella finalnerv och under denna period var Sandviken det hetare laget. Men nästa viktiga mål fick Bajen som gjorde 5:3 med minuten kvar av halvleken.

Om den första halvleken var rock ´n roll bandy från båda håll så blev det istället tätt och spännande i andra. Båda lagen får sina chanser men de båda målvakterna storspelade och försvaren höll tätt. Nästa mål kändes väldigt avgörande och de skulle dröja ända till 68 minuten innan den föll. Det var Sandviken som gjorde 5:4 på straff och därmed hade man 22 minuter på sig att vända på matchen. Men efter de målet växte Hammarby ytterligare och de stack och gjorde 6:4  tre minuter senare. Efter det reste sig aldrig Sandviken utan Hammarby kunde defilera mot guldet med ytterligare tre mål innan matchen tog slut och Hammarbys andra guld var ett faktum

Mer om matchen: hammarby bandy

Bajenbandys historia: Hammarby bäst både ute och inne
Finalhistoria: Minnesvärda årtal i finalhistorien

Hammarby – Sandviken 9-4 (5-3)

1-0 Adam Gilljam, hörna (3)

2-0 Adam Gilljam (4)
3-0 David Pizzoni Elfving (6)
4-0 Stefan Erixon (11)