onsdag, mars 27, 2013

Intressanta diskussioner när Linnéstudenterna presenterade sin rapport

I går kväll fick vi i Åfors Folkets hus ta del av Linnéstudenternas presentation av sin fältstudie av Eriksmåla/Åfors. De har under en månad besökt Eriksmåla/Åfors och intervjuvat olika människor som bor och verkar här. Man har även pratat med ansvariga inom kommunen och andra instanser som mer eller mindre berör oss. Av detta har man gjort en presentation som vi fick ta del av.

Studenterna beskrev de olika sätten vi träffas och skapar en rörelse här uppe i norr. Det stora delen var via grannar och vänner, men även via olika föreningar och grupper. De i sin tur skapar olika mötesplatser och där nämndes b la macken i Eriksmåla, Åfors Folkets hus, biblioteket, resturangen, café Björkhaga, förskolan och olika företag. Det skapar en demokratisk rörelse som är viktigt för deltagandedemokratin och där invånarna känner att de kan påverka.

Men alla väljer inte att delta i olika aktiviteter och orsaken till det belystes också under presentationerna. Det kan handla om ointresse men även att kommunikationen brister, tiden räcker inte till eller att man helt enkelt känner en trötthet att delta. Detta är viktigt för oss som arrangörer till olika evenemang att ha i bakhuvudet och med tanke på detta arbeta vidare med att på olika sätt locka besökare till evenemangen.

Nedläggningen av glasbruket och dess konsekvenser var en central del av presentationen. Slutligen tog studenterna upp tre olika exempel på situationer där kommunikationen har brustit och hur man kan undvika liknande i framtiden. Det var gympasalen i Eriksmåla, rastplatsen vid rondellen och turerna kring uppsättande av KulTuren skyltarna.

Efteråt blev det intressanta diskussioner kring presentationen mellan studenterna och de ca 40-talet besökare som kom för att ta del av arbetet. Som avslutning blev det välförtjänt fika för alla.

Jag vill tacka Patrick Mugenyi, Fabian Illgner, Stephene Ssekiziyivu och Maria Nordhag för eran mycket intressanta presentation och tack alla som kom och lyssnade.

















Stephene Ssekiziyivu, Gunilla Åkesson (kursledare), Fabian Illgner, Maria Nordhag, Patrick Mugenyi


Under studenternas presentation så var det premiär för användandet av vår nya teknik i form av en projektor. Numera kan vi hyra ut till föreningar och företag som önskar visa powerpoiont eller liknande.

40-talet århörare hade hittat till folket hus denna kväll


Här ser vi deltagarna framför vår egen tillverkade bioduk som det också var premiär för.

Inga kommentarer: