fredag, mars 15, 2013

Sluta dränera allmännyttan på pengar


Vänsterpartiets Amineh Kakabaveh debatterar idag mot bostadsminister Stefan Attefall i riksdagen. Ämnet är de stora överföringar som sker från allmännyttiga bostadsbolagen till kommunerna, vilket leder till att bolagen har mindre pengar att bygga nytt och renovera för.
- Bostadsbolagen skulle ha haft råd att bygga 900 nya lägenheter för de pengar som fördes över 2011, säger Amineh Kakabaveh, Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson i riksdagen.
Överföringarna från bostadsbolagen till kommunerna har blivit allt större under senare år, vilket beror på en lagändring som regeringen står bakom. 2011 uppgick värdeöverföringarna, enligt Boverket, till 1,6 miljarder. Överföringarna är egentligen bara tillåtna om de rör uppgifter som ingår i kommunernas bostadsförsörjningsansvar eller åtgärder för att främja integration och social sammanhållning.
- Men man man kan tydligt se att tolkningarna av vad som är tillåtet blir allt vidare. Attefall måste tydliggöra vad som är tillåtet och inte, avslutar Amineh Kakabaveh.

Inga kommentarer: