torsdag, april 04, 2013

Så löser vi apoteksproblemen

Vänsterpartiet presenterande den 26 mars ett förslag till ny modell för apoteken. Modellen innebär att service, kvalitet och tillgänglighet över hela landet sätts i fokus. På sikt leder den dessutom lägre läkemedelskostnader.

Jonas Sjöstedt berättar om förslaget:

- Genom nya krav på apoteken löser vi problemen att läkemedel ofta saknas och att det är svårt att veta var de går att få tag i. Man ska inte behöva vänta längre än tjugofyra timmar på det läkemedel man behöver.

- Den första april i år kommer apotek att börja läggas ner eftersom avregleringens övergångsregler då går ut. Framför allt kommer det att drabba dem som bor i glesbygd. Därför föreslår vi att lönsamma apotek ska bidra till apotek i glesbygd. Man ska kunna få tag i läkemedel oavsett var i Sverige man bor, säger Jonas Sjöstedt.

Regeringens avreglering av apotekssystemet har skapat många problem.

- Regeringen gjorde om apoteksreglerna utifrån en naiv marknadstro. Fokus har legat på företagens möjligheter att göra vinst. De subventionerar därför de stora privata apotekskedjorna, samtidigt som de håller tillbaka det statliga Apoteket AB. Vi föreslår istället att staten tar över rätten att förhandla läkemedelspriserna och ansvaret för distribution. Apoteket AB ska få växa. Så främjar vi kvalitet och service samtidigt som vi pressar ner läkemedelspriserna.

Förslaget innebär i korthet:

• Höj kvalitetskraven i all apoteksverksamhet, kräv snabb leverans av läkemedel för alla apotek och inför ett nationellt söksystem så att alla apotek kan informera om på vilket apotek rätt läkemedel finns.

• Låt staten återta ansvaret för all läkemedelsdistribution till öppenvårdsapotek så att tillgängligheten till läkemedel kan säkras.

• Inför ett bättre glesbygdsstöd och permanenta systemet med apoteksombud.

• Låt staten pressa läkemedelspriserna.

• Låt Apoteket AB växa och ge det tydligare samhällsuppdrag.

• Inför statlig och skärpt kontroll samt minimikrav på grundutbud, vad gäller försäljning av icke receptbelagda läkemedel i vanliga butiker

Inga kommentarer: