måndag, april 22, 2013

Vänsterpartiet vässar landsbygdspolitiken

Vänsterpartiets partistyrelse har antagit en landsbygdspolitisk plattform. Den innehåller konkreta förslag som skulle ge landsbygden bättre förutsättningar att utvecklas. Arbetsgruppen som tagit fram förslagen har bestått av företrädare för partiet som alla bor på landsbygden och som har mångårig erfarenhet av frågorna. Bland förslagen märks till exempel att jordbruket måste få bättre villkor så att vi ska ha tillgång till bra, närproducerade livsmedel, att den offentliga servicen stärks på landsbygden samt en modell för tillgång till Apotek och läkemedel över hela landet.

– Vi ser det som nödvändigt att se till att jordbruket inte drabbas av ytterligare pålagor som försvagar deras konkurrenskraft. Att främja närproducerade livsmedel är viktigt både för klimatet och för arbetstillfällena. Det finns goda möjligheter att utveckla jordbruket i Sverige, så att inkomstkällorna blir fler. Biogas är ett exempel, sol- och vindkraft två andra. Men för att det ska ske måste politiken underlätta för det, vilket vi också gör med våra förslag, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

En del av förslagen har redan presenterats, till exempel en mineralavgift för gruvföretag, en modell för att säkerställa apoteksservice i hela landet samt en rabatt på studielånet för personer i bristyrken som etablerar sig i utpekade områden med stora rekryteringsproblem.

– Vänsterpartiet flyttar fram sina positioner i landsbygdsfrågorna. Det är ett gediget program som skulle förbättra möjligheterna att leva, arbeta och bo i hela landet. Med vår politik skulle den hopplöshet som ibland finns på landsbygden förvandlas till framtidstro, säger Jonas Sjöstedt

Inga kommentarer: