torsdag, maj 30, 2013

Emmaboda har sydöstra Sveriges bästa kulturskola

Emmaboda hamnar på plats 17 i landet när Lärarförbundet rangordnar Sveriges kommunala musik- och kulturskolor. Med placeringen är Emmaboda etta i Kalmar län och även i sydöstra Sverige – Kalmar, Blekinge och Kronobergs län.

I undersökningen har Lärarförbundet mätt tre kriterier: hur mycket pengar kommunen satsar på musik- och kulturskolan, avgiften och andelen elever i frivillig verksamhet. 2013 års vinnare blev Pajala kommun.

-Förklaringen innehåller säkert många faktorer men några är att Emmaboda har fin tradition när det gäller musik och kultur och det innebär band annat att intresset är stort hos barn och föräldrar. Kommunen satsar medvetet på kultur och skola för att få väl fungerande verksamhet och hög kvalité. Att verksamheten sedan blir bra och håller hög kvalité beror på kompetent och engagerad personal och ledning, säger Christer Augustinsson, verksamhetschef kultur och centralt särskilt stöd/stf förvaltningschef Emmaboda kommun.

Syftet med att utse Sveriges bästa musik- och kulturskolekommun är att lyfta fram de kommuner som satsar på sin musik- och kulturskola och inspirera fler att göra detsamma. Lärarförbundet anser att de estetiska ämnena är viktiga för att barn och unga ska utveckla goda och breda kunskaper - för arbetslivet och samhällslivet. Här spelar musik- och kulturskolan en viktig roll. Årets undersökning visar att allt fler kommuner har en musik- och kulturskola och det är nu endast sju kommuner som saknar denna viktiga verksamhet.

Inga kommentarer: