tisdag, maj 21, 2013

Historiskt derby när Lindås/Långasjö- Emmaboda möts i kväll





Kvällens derby mellan Lindås/Långasjö- Emmaboda IS är den första sen Lindås och Långasjö slog ihop sina fotbollssektioner 2008. Men naturligtvis har många matcher spelats mellan LBK och EIS genom föreningarnas långa historia. LBK bildades 1923 och firade 90 årsjubileum i lördags och Emmaboda bildades 1927. Men sen 1999 har man möts bara fyra gånger på Lindåsvallen.

Hemmalaget har börjat serien väldigt bra där en stark defensiv tillsammans med fasta sitationerna gör att Lindås/ Långasjö leder serien inför derbyt med 11 poäng och 8-2 i målskillnad. Emmaboda har två segrar på fem matcher och ligger på tionde plats med sex poäng. De har gjort åtta mål framåt men släppt in tolv. Men i den senaste matchen vann man med 1-0 och höll nollan för första gången. I derbyt är Lindås/Långasjö knappa favoritet dels för att man har hemmaplan men också för att man är i bra form.



Lindås/Långasjös tränare Robert Elmgren

Hur ser du på säsongen hittills kontra förväntningarna innan seriestarten, vad har varit bra och var har varit dåligt?
- Hittills har det mesta varit bra, god träningsnärvaro och det är en härlig stämning i truppen. Ska jag lyfta fram något så är det väl försvarsspelet som har fungerat väldigt bra med endast två insläppta mål hittills.

Äntligen är det dags för derby och det är säkert många i båda lägren som sett fram emot matchen. Hur går dina tankar som tränare inför matchen?
- Kul med derby givetvis, det är väl 6-7 år sedan klubbarna möttes i seriespel. Vi vill följa upp vår goda insats från förra matchen där vi hade mycket energi i laget och där spelet fungerade bra.

Hur förbereder ni er inför matchen, är det några som är skadade/avstängda?
- Inga speciella förberedelser, vi tränade ikväll (söndag). Vi har haft en del skador senaste tiden men alla är tillbaka i träning nu även om alla inte riktigt är redo för match.

Vad vet du om Emmaboda IS, vad ska ni se upp med och är det några spelare där som du vill framhäva?
- Ett lag som jobbar hårt och har en bra centrallinje med Emin Dugic, Adis Cikotic och Alexander Hellborg.

Vad är nyckeln för att ni ska vinna derbyt?
-Vi ska fortsätta med vårt sätt och spela, det har varit poänggivande så här långt.

Hur tror du matchbilden kommer att bli och vad kommer att avgöra matchen?
- Det kommer säkert bli derbykaraktär på matchen med tufft och jämnt spel över hela planen och där tillfälligheter kommer bli avgörande.

Är det något du vill hälsa EIS?
-Vi ser fram emot en härlig derbymatch!

Något mer du vill tillägga innan avspark?
-Vi hoppas givetvis att det kommer mycket folk till Lindåsvallen och att vi kan bjuda på en spännande match.


Emmabodas tränare Henrick Johnson.

Hur ser du på säsongen hittills kontra förväntningarna innan seriestarten, vad har varit bra och var har varit dåligt?
- Positivt är att vi hittat till målchanser och faktiskt gjort en del mål. Det betyder mycket för självförtroendet i laget.

Äntligen är det dags för derby och det är säkert många i båda lägren som sett fram emot matchen. Hur går dina tankar som tränare inför matchen?
- För mig som inte är från byn är matchen som vilken match som helst. Det märks ju dock en hel del på mina spelare. Förhoppningsvis kan det innebära en extra dos med koncentration och motivation såklart.

Hur förbereder ni er inför matchen, är det några som är skadade/avstängda?
- Kalle Sandberg är avstängd, Filip Steen är osäker pga av skada. Även tveksamt om Rickard Wessberg är tillgänglig.

Vad vet du om motståndarna, vad ska ni se upp med och är det några spelare där som du vill framhäva?
- Klart att jag känner till dem, och det vore ju dumt att tala om för mycket vad vi borde se upp med kanske. Deras fasta situationer är såklart ett orosmoment för oss. Spelare att se upp med vet jag inte riktigt, men det klart, Anton Malmqvist är ju en spelartyp som jag gillar, och jag tycker dessutom att han är lite för bra för att spela på den här nivån. Daniel Håkansson har jag stött på tidigare i Lessebo, och det klart att han är giftig när det närmar sig målet.

Vad är nyckeln för att ni ska vinna derbyt?
- Att vårt egna spel stämmer i hög utsträckning, att vi håller fokus på vår uppgift. Den här typen av match kan lätt ”hamna ifrån” matchplanen, men jag tror att det är viktigt att vi är fokuserade under 90 minuter och inte spelar på för mycket känsla. Klart viktigt är att vår kommunikation fungerar, det har vi jobbat mycket med, och det behöver fortfarande bli bättre. L/L har ju hållit ihop det bra defensivt såhär långt med bara 2 insläppta mål, och där har vi ju en liten nöt att knäcka.

Hur tror du matchbilden kommer att bli och vad kommer att avgöra matchen?
- Jättesvårt att sia om, men det kommer säkert att bli en del kampmoment och dueller med tillhörande fasta situationer. Där kan nog matchen avgöras. Det kommer säkert att bli en bra publikmatch, och det är snudd på målgaranti, åt bägge håll. Även om vi ju faktiskt höll nollan senast.

Är det något du vill hälsa Lindås/ Långasjö?
- Ju fler obesegrade matcher man har, desto närmare en förlust kommer man…

Något mer du vill tillägga innan avspark?
- Lycka till!

Division 4 sydöstra
Lindås/Långasjö- Emmaboda IS
Lindåsvallen – 19:00

Domare:
HD: Kim Flintvall, Kalmar
AD: Stefan Söderqvist, Emmaboda
AD: Benjamin Focak, Emmaboda

Tidigare matcher mellan lagen:
Måndag 20 augusti 2007
Lindås BK – Emmaboda I S 0 -3
Fredag 4 juni 2004,
Lindås BK – Emmaboda IS 0 -0
Söndag 22 september 2002,
Lindås BK – Emmaboda IS 1- 1
Fredag 7 maj 1999
Lindås BK – Emmaboda IS 0 -7

Inga kommentarer: