lördag, maj 04, 2013

Mitt 1.maj tal om kulturen

Kamrater och 1 maj deltagande. Vi människor måste i första hand få mat, frisk luft och vatten för att överleva. Det primära behoven måste vi tillgodo se. Men minst lika viktigt för att vi människor ska må bra är Kultur

Vad vore ett samhälle utan kultur? vad vore ett samhälle utan konst, musik, böcker mm? Varje mänskligt samhälle har sin egen kultur, levnadssätt och sedvänjor. Kulturen i vidaste bemärkelse är det som präglar det sociala livet och ger uttryck för människors förmåga att forma sitt samhälle. Kulturen bidrar till mötesplatser mellan människor där kunskap och tankar byts. Utan ett rikt kulturliv så stannar det mänskliga samhället. Kulturen skapar ett rikt språk för oss människor som även ger dem som är funktionshindrade möjlighet att kommunicera med omgivningen.

Kulturutövarna, kan man säga, ingår i kulturens kärna och är även den ett mera specifikt uttryck för mänskligt liv också på det individuella planet. De konstnärliga uttrycken kan vara spontant skapade, från ett barns lek med ljud eller ord till en författares mödosamma och målmedvetna arbete med språket. Både barnet och den vuxna ordskaparen förmedlar känslor och kommunicerar tankar med den omgivande verkligheten.

Kamrater. I dag har vi en regering som har en minister som visserligen är Kulturminister men Lena Adelsson Liljeroth vill hellre kalla sig själv för underhållningsminister. Visst är kultur även underhållning men vill man hellre kallas sig Underhållningsminister så missar man mycket av kulturens betydelse för ett samhälles utveckling. Hon nedvärderar kulturen så att vi med gott samvete kan frigöra henne från sitt uppdrag när vi vinner valet 2014. När hon säger att hennes största insats som kulturminister är.
Moderaternas svar på alla världsliga frågor... svält, klimatproblemen, asylpolitiken, jobben, vem som vinner allsvenskan i fotboll mm, nämligen jobbskatteavdragen. I högerns värld är kultur enbart kommersiellt. Staten ska inte lägga sig alltför mycket enligt dem i kulturområdet. De är de som har störst plånbok som ska ha kultur. Inte de som är arbetslösa, sjukskriva, utförsäkrade mm.. De har ju fått sänkta ersättningar och därmed är alliansens svar till dom. " Ni behöver ingen kultur".

Nej vi behöver en ny regering med en ny politik som tar kulturen på största allvar och som ser kulturen som en viktigt för alla oavsett vem han är. Kulturen är en hörnpelare i det demokratiska samhället som måste lämna plats för det fria ordet och möjlighet till att undersöka vad det egentligen innebär att vara människa i den tid som vi ingår i och omges av. Kulturen försvarar varje människas lika värde och olika gruppers rätt till val av liv, religion, tradition osv. Det mångkulturella samhället är ett rikt samhälle som vi ska värna om

Samtidigt vill vi öka tillgängligheten för alla i samhället att låta sig berikas och ta del av det som kulturen har att erbjuda. Kulturens uppgift är mångahanda, inte bara att underhålla utan också att skapa debatt, att vidga yttrande- och uttrycksfrihetens ramar och att undersöka det demokratiska spelutrymmet också i ett samhälle så styrt av köpenskap och lönsamhetstänkande som vårt.

Vänsterpartiet vill öka kulturens svängrum i samhället, dels genom att ta med kulturarvet in i nuet, för att sedan låta nya konstformer komma till tals, dels genom att låta konsten spela en mycket viktigare roll i samhället än vad den nu gör. Ett särskilt barnperspektiv vill vi anslå, som tydliggör de uppenbara orättvisor som både döljs och samtidigt växer i vårt samhälle. Likaså vill vi värna de nationella minoriteternas kulturutövning, inte minst romernas.

Folkbildningen och folkbiblioteken hör till fundamenten i ett demokratiskt samhälle. Genom biblioteken kan alla i samhället få ett avgiftsfritt och allsidigt utbud av böcker, andra medier och kunskapskällor. Att barn och unga har tillgång till bra och inspirerande bibliotek ökar lusten att läsa och upptäcka både sitt eget liv och världen utanför. Språk och språkkunskap utvecklas genom att tillgången till böcker är fri. Bokbussar är ett bra komplement till fasta bibliotek där avstånden är långa. Under senare år har trenden emellertid varit att vi fått färre och färre biblioteksfilialer och därmed längre och längre avstånd till biblioteken. Emmaboda är lysande undantag med sitt bildningcentrum där biblioteken finns i alla skolor/förskolor i ytterområderna. Det är verkligen något vi vill värna om.

Bibliotek är inte bara böcker. På biblioteken ges i dag stort utrymme för informationssökning i andra än tryckta medier. Mer och mer information ges i dag enbart över internet, varför det är oerhört viktigt att biblioteken kan tillhandahålla även denna service. Det ska finnas välutbildade bibliotekarier som hjälper medborgarna till rätta: dels de som vill använda sig av olika typer av nya medier, dels de som ”bara” vill låna en bok och känner sig obekväma med ny teknik. Ny teknik ska vara ett hjälpmedel och en tillgång, inte ett hinder.
På flera håll i landet har genomförts privatiseringar av biblioteksdriften. Om den utvecklingen slår igenom riskerar den på sikt att förändra de svenska bibliotekens kvalitetsnivå, oberoende och tillgänglighet. I ett samhälle där vi möter mer information än någonsin har välförsedda bibliotek och utbildade bibliotekarier en allt viktigare roll att spela som garanter för oberoende och relevant information. Ingen ska behöva misstänka att det som erbjuds har valts ut för att gynna vissa kommersiella eller politiska intressen. Vidare innebär privatiseringar att samarbete ersätts med konkurrens
Skolbiblioteken fyller en alldeles egen funktion. Tyvärr har även skolbiblioteken fått känna på kalla vindar när det ska sparas pengar, i kommunala skolor men framför allt i friskolorna som har som överordnat mål att ge vinst. Alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek. Det är ett viktigt steg framåt men eftersom kraven för att uppfylla detta är låga har många skolor valt att ha ett tillfälligt bokbestånd i stället för ett riktigt skolbibliotek med utbildad personal. Detta ska vi arbeta för att förstärka.
kamrater.

Kulturen har en given roll såväl för landsbygden som för storstädernas förorter. En ort med rikt och varierat kulturliv genererar engagemang och trivsel för medborgare, men även för besökare och turister som vill ta del av den. Vänsterpartiet värnar därför ett rikt kulturliv för landsbygdskommuner och storstadsförorternas framtida utveckling. Teater och dans ska finnas i hela landet. Den regionala spridningen är ett nationellt ansvar och staten måste garantera finansieringen. Digitalbio i hela landet bör främjas, så att även mindre orter men också storstädernas förorter kan ta del av den bredd i filmutbudet som finns i storstädernas citykärnor. Film i Glasriket har bidragit till samtliga biografer i vår kommun är digitaliserade idag.

Andra kulturella områden som är viktiga för ett starkt kulturliv:

Vi vill inrätta digitala bibliotek där man utan kostnad ska kunna ladda ned böcker, film, musik och andra media samtidigt som upphovsmännen ska få ordentlig ersättning.

Vi vill att upphovsmän ska få ordentlig ersättning för sitt arbete genom biblioteksersättningen för tryckta medier och vi vill sänka momssatsen för e-böcker till samma som för andra böcker.

Vi vill på sikt ta bort taxan på kulturskolan och börjar nu med att sätta ett tak för kostnaden för den enskilde.

Vi vill förbättra villkoren för olika kulturarbetare inom filmen, teatern, dansen, musiken och konsten.

Vi vill återinföra fritt inträde på museer som den borgerliga regeringen tagit bort och öka möjligheten för funktionshindrade att ha tillträde till museer och övriga kulturella evenemang.

Kamrater- Låt oss nu arbeta stenhårt för att göra Vänsterpartiet starkare inför valet nästa år. Ett starkt vänsterparti är en garant för ett rikt kulturliv som är tillgänglig för alla.

Tack för ordet.


Inga kommentarer: