torsdag, maj 23, 2013

Undergräv inte legitimiteten i välfärdssystemen

Idag debatteras försörjningsstödet i riksdagen utifrån regeringens proposition Jobbstimulans inom det ekonomiska biståndet. Vänsterpartiet yrkar som enda parti avslag på förslagen om ökade möjligheter till krav på motprestation för att få försörjningsstöd för människor över 25 år och på att den som haft försörjningsstöd i 6 månader sedan under två år skall få behålla 25% av inkomst från arbete.

- Liksom LO avvisar vi förslagen efter som de undergräver legetimiteten i välfärdssystemen. Försörjningsstödet har allt mer blivit en andra klassens alternativ till en fungerande A-kassa. Nästan hälften av de som har försörjningsstöd har det på grund av arbetslöshet.. Det behövs ett ungdomspaket som erbjuder alla unga arbetslösa utbildning, praktik eller arbete till avtalsenlig lön. A-kassan måste reformeras och arbetsförmedlingen måste ta samma ansvar för arbetslösa som har försörjnings som för andra arbetslösa, säger Eva Olofsson socialpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

- Jag är djupt orolig över en socialtjänst som samtidigt med bristande resurser blir alltmer kontrollerande när det gäller de människor som behöver försörjningsstöd. Istället för att åtgärda försämringarna av A-kassa och sjukförsäkringen skall nu kraven på människorna bli tuffare utan att det finns något kunskapsstöd för detta. Istället behövs det kvalitet i insatserna, samarbete mellan olika instanser och en individuell bedömning tillsammans med den som berörs vad som bäst kan stödja personen till egen försörjning.

Inga kommentarer: