onsdag, juni 19, 2013

Busstrejken rimligt svar på oacceptabla villkor

Vid midnatt till onsdag utbröt Kommunals strejk i den svenska kollektivtrafiken, till att börja med i Stockholm, Södertälje och Umeå.

- Vi stödjer de strejkandes krav och anser att de är fullt rimliga, säger Josefin Brink, vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

1.400 Kommunalanslutna har varslats sedan fackförbundet sagt nej till ett medlarbud i konflikten med Bussarbetsgivarna. Kraftigt försämrade anställningsförhållanden i samband med nya upphandlingar är en av Kommunals tre viktigaste punkter. Enligt Kommunals ordförande Annelie Norström har fastanställda i majoriteten av fallen fått söka om sina tjänster och fastanställningar har förvandlats till provanställningar.

- När arbetsgivarna så tydligt visar att de inte respekterar rimliga arbetsvillkor är strejken ett relevent svar, säger Josefin Brink. Människors anställningstrygghet ska inte äventyras för att bussföretaget de arbetar på säljs till en annan entreprenör.

De två andra punkterna gäller bättre arbetstider och större möjligheter att påverka dem, samt ett införande av lägstalöner även för verkstadsanställda, servicepersonal och trafikvärdar.
- Kommunals strejk är ett angeläget motstånd som ringar in den försämrade arbetsrätten. Att kunna påverka sina arbetstider och få upp lägstalönerna är också självklara krav, säger Josefin Brink.

Inga kommentarer: