torsdag, juli 18, 2013

Husaby kyrka

Kyrkan ligger sydost om Kinnekulle ungefär mitt i inlandet i Götene kommun i en by och socken vid namn Husaby, som i dag är utan anseende. Men när kyrkan byggdes kring 1000-talet stod trakten högt i rang med en kungsgård  som kung Olof Skötkonung ska ha donerat till den engelske missionsbiskopen Sigfrid som biskopssäte. Frågan är om missionsfältet[ hade någon fastare organisation och om Husaby kyrka verkligen var vigd till domkyrka eller enbart var en kyrka där biskopen befann sig.

Det första biskopssätet inom Sveriges gränser[ borde det dock kunna räknas som, eftersom biskopen befann sig där enligt bland annat Västgötalagen, som omtalar att biskopssätet senare flyttades. En biskopsstol finns också bevarad, men den behöver inte alltid placeras i en domkyrka. Ungefär samtidigt hade ärkestiftet Hamburg-Bremen skickat ut en missionär biskop Thurgot, som sedermera skapade det ännu bestående biskopsstaden Skara, som en del i Hamburg-Bremens försök att lägga under sig området och skapa en stiftsorganisation där.


Kyrkan är också känd som kyrkan där Olof Skötkonung lär ha döpts (i en helig källa strax öster om kyrkan). Dopet ska ha förrättats av en brittisk missionär (Sankt Sigfrid) - vilket gjorde honom till Sveriges förste verkligt kristne kung.

Kyrkan är en ovanligt stor romansk kyrka med kraftigt västtorn, som från början fungerande som försvarstorn. Jämför artikeln om Bjälbo kyrka. Sådana kyrkor med kraftiga försvarstorn finns inom romansk konst även i Tyskland från samma tid.

De två gravar i form av två stora stenkistor, som än i dag återfinns framför kyrkans huvudport sägs tillhöra Olof Skötkonung och biskop Unni, men huruvida det stämmer eller ej är omöjligt att fastslå (biskopens grav är dock fastslagen som biskopsgrav.


Vid flera tillfällen har kyrkan härjats av bräder. År 1566 under Nordiska sjuårskriget drog bl.a danska trupper härjande fram och försökte bränna ned kyrkan.
En omfattande restaurering av kyrkan genomfördes i början av 1900-talet.



En bastant och mäktig kyrka finns i Husaby.


























Gravhäll utanför kyrkan som påträffades vid kyrkans renovering 1900. Den låg under en igenmurad dörr mellan det sk kyrkhärberget och skeppet. Runorna är vackert skrivna inne en slinga som slutar med en knut högst upp. År 1997 fann kristna gravar från 1000-talet och det visar att Husaby var en betydande trakt i skiftet mellan Asatro och Kristendom. På stenen står det:

"Assur och Sven och Tore, de lade denna sten över sin moder Oluv. Gud hjälperhennes själ och Guds moder och Guds Änglar"


Kyrkans insida är stämningsfull, med takmålningar från kyrkans tidigaste dagar, och tämligen färggrann i gröna och röda färger trots att väldigt lite ljus slipper in. Väggarna är också mycket höga för en relativt liten kyrka, vilket för tankarna till ett torn snarare än en kyrka.

Men den första kyrkan var troligen en stavkyrka som restes efter Olof Skötkonungs dop på Kungsgårdens mark. Under tidigt 1100-tal uppfördes stentornet vid stavkyrkans västra gavel. Något senare under samma århundrade ersattes den ursprungliga kyrkan av det nuvarande långhuset i sten med kor och absid. Vid samma tid påbyggdes tornet.


Målningar som var så vanligt förr när befolkningen inte kunde läsa eller skriva så förmedlades det kristna budskapet med måler

Vacker orgel i den vackra kyrkan

Inga kommentarer: