fredag, juli 12, 2013

Vattenriket Kristianstad

Strax intill Kristianstad stadskärna så finns Naturum som en kontrast till stadskänslan. Men inte bara det utan även i symbios med stadskärnan för bygget av naturum är genialiskt och bron tvärs över Helge å gör att stadsvimlet bara är ca 300 m bort. Här kan man se utställningen om vattenriket! Leta märlor i Forsakar, se fiskarna i akvariet, skåda ut genom panoramafönstret och ta en flygtur med Opteryx. På andra våningen finns café och restaurang och en takterrass med härlig utsikt över stan, strandängarna och ån.

För dom som vill vandra finns härliga vandringsleder, man kan paddla längst med Helge å och andra aktiviteter.

Staden är nära naturen i Kristianstad. 
Omgivningen runt naturrum är ett fantastisk rekreationsområde.
Akvariet 

























Naturrum har spännande saker att upptäcka för både stora och små.
Information om Vattenriket
Här kan man njuta av solen på somrarna. 
Helge å

Inget naturrum utan fågelinslag. Gråsparvar trivs bra här
Helge å mynnar ut i Hanöbukten som är vik av Östersjön. Den totala längden är knappt 200 kilometer och fallhöjden ungefär 160 meter. Den börjar vid öster Älmhult och rinner sen söderut. Genom en rad sjöar rinner ån först västerut och sedan söderutförbi Delary, Osby, Broby och Kristianstad. Vid Kristianstad rinner ån ut i Hammarsjön och vidare ned mot Yngsjö, där den förgrenar sig. En gren rinner norrut genom Graften mot Åhus där den mynnar i Åhus hamn.
Denna gren var tidigare åns enda utlopp, men på 1770-talet bröt ån igenom vid Yngsjö, där nu huvudloppet flyter[1] i sydostlig riktning, passerar Yngsjö och mynnar ut vid Nyehusen. Mynningen bär namnet Gropahålet.



Genom den 300 m långa bron når man lätt stadskärnan

Inga kommentarer: