måndag, augusti 26, 2013

Lagstifta om att alla kommuner ska ta emot flyktingar

Flyktingmottagandet skulle fungera bättre om det var mer jämnt fördelat över landet. Det menar Vänsterpartiet som därför vill se en lag om att alla kommuner ska dela på ansvaret för att ta emot flyktingarna.

- De förslag regeringens presenterar idag löser inte problemet att några få kommuner tar emot en väldigt stor del av flyktingarna, säger Vänsterpartiets flyktigpolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

Flyktingmottagandet är idag väldigt skevt fördelat mellan landets kommuner. Storfors har tagit emot hundra gånger fler flyktingar per invånare än Vellinge. Fagersta har tagit emot tio gånger fler flyktingar än Täby. Kommunstyrelsens ordförande i Storfors kommer från S och i Fagersta från V, medan de i både Vellinge och Täby är moderater.

- Fördelningen av flyktingar över landet borde styras av var de har bäst förutsättningar att snabbt bli delaktiga i samhället. Men så ser det inte ut idag. Istället är det kommunledningens politiska färg som avgör. Därför behöver vi ändra lagstiftningen så att alla kommuner blir skyldiga att ta emot flyktingar, säger Christina Höj Larsen.

Inga kommentarer: