onsdag, september 18, 2013

10 årsdagen av folkomröstningen uppmärksammades i Emmaboda

I lördags var det 10 år sedan Sverige sa nej till EMU. EMU-segern är en av partiets största enskilda framgångar och runt om i distriktet uppmärksammades valsegern på olika sätt.

- Idag är det inte många som propagerar för euron, och tidigare anhängare vill inte att Sverige ska gå med, sa Nicke Grozdanovski från Vänsterpartiet i Emmaboda, som passade på att uppmärksamma jubileet på Emmaboda marknad.

- Vi borde få ett rejält tack av ja-sidan idag.

Folkomröstningen om ett svenskt medlemskap i EMU var en strid mellan folket och etablissemanget. Nej-kampanjen byggde på organisering och folklig mobilisering medan jasisdan hade miljarder till sitt förfogande (enbart Svenskt näringsliv gick in med över en halv miljard till Ja-kampanjen). Ja-sidan hade sina företrädare bland det politiska etablissemanget, bland näringslivstoppar och bland fackförbundsledningar, medan Nej-sidan hade stora delar av folket bakom sig.

Vänstern i Sverige har en framgångsrik historia. Vi har varit med och gjort avtryck, vunnit kampen om rösträttens införande, tillsammans med övriga arbetarrörelsen byggt välfärden, gjort arbetslivet tryggare och genom vår politiska kamp förändrat Sverige till ett bättre land att leva i. Men trots vår framgångsrika historia är det något särskilt med segern i folkomröstningen den 14 september 2003. Den utgör en konkret seger i en avgörande strid som skulle ha format Sverige för lång tid framöver.

Inga kommentarer: