torsdag, september 12, 2013

Regeringen underminerar samförstånd i vargfrågan

Miljöminister, Lena Ek presenterade idag regeringens rovdjursproposition med förslag om att 170-270 vargar ska vara tillräcklig mininivå i Sverige. Därmed frångår man förslag från både Vargkommittén och Rovdjursutredningen.

- Tyvärr raserar regeringen det samförstånd som var på väg att byggas upp i denna kontroversiella fråga. Självfallet måste ett intervall för hur många vargar som krävs för att säkra en långsiktigt gynnsam utveckling grundas på vetenskapligt underlag från våra myndigheter. Utredningarnas förslag tyder på att en sådan nivå snarare ligger på 450-700 vargar, säger Jens Holm, Vänsterpartiets miljöpolitisk talesperson.

- I Vargkommitten ingick en rad intresseorganisationer, både miljö- och jägarorganisationer som lade fram en hel del bra förslag. Med detta förslag skjuts en möjlighet till samförstånd i sank. Förslaget riskerar i förlängningen att leda till att dagens stam på ca 350 vargar kraftigt decimeras genom jakt och att vi inte lever upp till våra internationella förpliktelser. Återigen har kortsiktighet vunnit över det långsiktigt hållbara, säger Jens Holm.

Inga kommentarer: