torsdag, september 26, 2013

Världens fattiga betalar priset när regeringen trixar med biståndet

I tisdags avslöjades att lönen för biståndsminister Gunilla Carlsson och hennes statssekreterare betalats med biståndsmedel. Idag avslöjas att regeringen stoppat Sadev, som hade till uppgift att utvärdera bistånd, från att granska UD:s avräkningar från biståndsbudgeten.
- För de 20 miljoner som regeringen har tagit ur biståndsbudgeten för att finansiera lönen för Carlsson skulle man kunnat ge 50 000 flickor i Afghanistan utbildning under ett helt år. Detta är bara ännu ett exempel på hur världens fattiga får betala priset för regeringens trixande med biståndsbudgeten, säger Hans Linde, biståndspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

I budgeten för 2014 tar man 17 % av biståndsbudgeten för att finansiera helt andra saker än biståndet. Att man stoppar granskning av dessa avräkningar är inte förvånande. Tidigare avslöjande har visat att regeringen använt bistånd för att skriva av skulder som inte funnits och delfinansiera Sveriges ambassad i Reykjavik. Frågan är vad som döljer sig i de planerade avräkningarna för nästa år, frågar Hans Linde.
- Om Hillevi Engström fortsätter med Carlssons retorik om öppenhet och resultatredovisning kommer hon göra det med mycket låg trovärdighet. Det är hög tid att regeringen öppet redovisar hela biståndsbudgeten och hur den i alla delar bidrar till att uppfylla biståndets mål om minskad fattigdom, säger Hans Linde.

Inga kommentarer: