fredag, november 29, 2013

Komet Ison gäckar astronomena

Den omtalade kometen Ison verkar ha "gjort en Ikaros" - flugit för nära solen.Men helt förstörd verkar den inte vara, enligt astronomer - och nu väntar kanske en vacker kometsvans i jul. Astronomer har spänt följt Isons bana vid solen, för att se jätteklippans beståndsdelar när den starka upphettningen sliter den i bitar. Det har länge stått klart att banan skulle innebära hårdbantning för Ison - temperaturen på kometens yta har beräknats till 4 900 grader, och tre miljoner ton is och sten i sekunden ska ha förångats.




Astronomer drog först slutsatsen att den totalförstörts.
- Jag ser ingenting som kom fram bakom solskivan, det ser ut som spiken i kistan, sade Karl Battams, expert vid Naval Research Laboratory i USA.

Men sedan syntes en växande svans på teleskopbilderna.
- En del av kometen har överlevt, säger Eva Wirström, på Chalmers rymdobservatorium i Onsala, till TT.

Det är för tidigt att säga hur mycket Ison, som från början var en kilometer i diameter, har krympt.
- Men det är en tillräckligt stor del för att den ska bilda den svans som den har nu, säger Wirström.

Det är också för tidigt att veta om Ison kommer att kunna ses från jorden utan teleskop.
- Vi får vänta på information från USA och se hur det går.

- Vi har följt den här kometen i ett år nu, hela vägen har den förvånat och förvirrat oss, säger Battams till BBC.

- Det är typiskt att när vi till slut sade, "Ja, den har tynat bort, den är död, vi har förlorat den i solen", så efter några timmar poppar den upp igen.

Om en bit av kärnan klarade hettan, och mycket av det splittrade materialet spridits ut i en imponerande kometsvans kan rymdspanare få en spännande jul. För nu sätter Ison i så fall fart utåt igen, och passerar som närmast jorden på annandag jul, skriver brittiska The Daily Mail.

Bränt barn skyr ju elden, heter det, och det gäller verkligen kometen. Rymdexperter har följt Ison under lång tid, och när den tidigare i år började närma sig våra inre delar av solsystemet höll den en hastighet på 64 000 kilometer i timmen. Häromdagen, när solen drog allt hårdare i den, var den uppe i 240 000 kilometer i timmen. Och om den nu använt solens oerhörda gravitationskraft som katapult beräknas den på vägen ut ha den svindlande hastigheten 1,3 miljoner kilometer i timmen - motsvarande sträckan Göteborg-Stockholm på drygt en sekund.

Ikaros störtade enligt den grekiska mytologin inte in i solen. Däremot smältes hans vingar av solens hetta, så att han föll och drunknade i Egeiska havet.

Inga kommentarer: