måndag, februari 17, 2014

Förlust för damkronorna och världsrekord i konståkningshallen

Lagtävlingen, med fyra deltagare från varje land, i backhoppning i OS i Sotji var både svängig och dramatisk. Tyskland och Österrike, regerande mästare, turades om att ta ledningen. Då klev den 18-årige olympiske debutanten Andreas Wellinger fram och gav Tyskland övertaget efter ett hopp på förbluffande 134,5 meter. Dagarna innan hade han misslyckats totalt och slutat 45:a, med 117 meter i stora backen. Österrike tog silver och Japan knep bronset. Det innebär andra medaljen för 41-årige Noriaki Kasai som tog silver, sin första OS-medalj, i den individuella tävlingen.

De dubbla världsmästarna slog sitt gamla världsrekord i det korta programmet på söndagen och satte ett nytt i det fria programmet dagen efter. Med ett "Tusen och en natt"-inspirerat program bedömdes deras insats med 116,63 som gav en totalskörd på 195,52 poäng av domarna. Träningskamraterna i ishallen hemifrån i Detroit, Tessa Virtue and Scott Moir från Kanada, hade hoppats på en upprepning av OS-guldet på hemmaplan från Vancouver 2010. I stället fick de silver på 190,99 men var nöjda med det. Den ryska värdnationen kan glädja sig åt en svit som ännu står sig. Bronsmedaljörerna Jelena Ilinych och Nikita Katsalapov såg till att ett ryskt par slutade på pallen i grenen även denna gång, som det har gjort ända sedan introduktionen 1976. De fick 183,48 poäng.

Det är OS-mest väntade final: USA mot Kanada i damernas ishockeyturnering. Efter måndagens semifinaler är den ett faktum. Kanada besegrade nämligen Schweiz med 3-1 i kvällens semifinal. Därmed står det klart att Sverige får möte Schweiz i bronsmatchen. Tre snabba mål gav Kanada en trygg ledning redan efter 11.33 i den första perioden. Natalie Spooner gjorde de två första målen, Melodie Daoust det tredje. Sen blev det jämnare. Jessica Lutz reducerade till 3-1 i den andra perioden – men närmre än så kom de inte. Dagens sena semifinal var dock betydligt jämnare än den tidigare som Sverige spelade. I den vann USA skotten med förkrossande 7-9. Kanada fick "bara" iväg 48 på Schweiz och skickliga Florence Schelling i mål.
USA var som väntat flera nummer större än Damkronorna. Det blev ingen repris på straffbragden i Turin – svenskorna föll med 6-1 i OS-semifinalen. Nu väntar bronsmatch mot Schweiz på torsdag. 70 skott. Så många stoppade de svenska målvakterna. Trots det blev det förlust i dagens OS-semifinal mot USA. Det var klasskillnad. USA var snabbare, starkare och tekniskt bättre än ett kämpande Sverige som bara fick iväg 9 skott på mål under hela matchen. Svensk målskytt: Anna Borgkvist.

Darja Domratjeva är OS-skidskyttets drottning. Idag tog hon sitt tredje raka guld i Sotji på när masstarten avgjordes. Efter att ha skjutit fullt fram till sista stående kunde vitryskan kosta på sig en straffrunda innan hon kunde defilera mot mål.
Gabriela Soukalova, Tjeckien, tog silvret före Tirli Eckhoff, Norge.

Sverige damer avslutade curlingens grundomgång med en ny seger, denna gång över Japan med 8-4. Sverige slutar tvåa i serien.

Jamaicas boblag blev en snackis så fort de säkrat en OS-plats. Idag slutförde de sin OS-satsning med att bli sist i herrarnas tvåmannabob. Trots det var de en publikfavorit. Guldet i herrarnas tvåmannabob gick till det ryska laget med Alexej Voevoda och Alexander Zubkov. Silvret gick till Schweiz och bronset till USA.





Inga kommentarer: