onsdag, februari 19, 2014

Olympisk rekord i skridskohallen och millimeter kamp på masstarten i skidskyttet

Holland fortsätter att prenumerera på skridskomedaljerna i OS. Idag slog de till med en ny trippel när de sopade hem samtliga medaljer på herrarnas 10.000 meter. Bäst av de orangea var Jorrit Bergsma som vann på nytt olympiskt rekord. Hollands dominans i skridskoarenan börjar nästan bli löjlig. För fjärde gången detta OS plockade de orangea hem alla medaljer i en skridskotävling. När herrarnas 10.000 meter avgjordes under tisdagen var den holländska dominansen total.
Jorrit Bergsma vann guld på nya olympiska rekordtiden 12 minuter och 44,45 sekunder. En tid som slog sydkoreanen Lee Seung-hoons tidigare rekord med över 14 sekunder. Men länge såg Bergsma ut att bli slagen av suveräne landsmannen Sven Kramer. Men med tio varv kvar tappade Kramer i tempo och fick se sig slagen med 4,57 sekunder.

Regn, snö och dimma - vädret var allt annat än bra i Roza Chutor när damerna gav sig ut i backen för damernas storslalom. Jessica Lindell Vikarby, som låg tvåa efter första åket, lyckades inte bemästra backen och slutade på sjunde plats. Jessica Lindell Vikarby, som leder storslalomcupen, var först ut av de svenska åkarna i det första åket. Lindell Vikarby fick inte till något superåk och i målgång var hon 0.52 sekunder efter först startande Tina Maze. Men allt efter resten av åkarna kom in i målfållan kunde vi konstatera att Jessica Lindell Vikarbys tid räckte riktigt långt och hennes andraplats stod sig efter hela startfältet igenom. Dimma och ett kraftigt snöfall gjorde att starten av det andra åket fick skjutas upp i ungefär en kvart. Underlaget blev sämre och sämre för varje åkare och det blev en hel del omkastningar i resultatlistan. När det var dags för Maria Pietilä Holmner var det Anemone Marmotton, Frankrike, som hade tagit ledningen. Umeååkaren hade några små missar men utökade sitt försprång till andra mellantiden och i mål var hon 66 hundradelar före Marmotton. Men Maria Pietilä Holmner blev nerpetad från pallen relativt snabbt och slutade sexa. Maria P-H gjorde dock ett bättre åk än sin lagkompis Jessica Lindell Vikarby. Lindell Vikarby fick inte till det i andra åket, tappade sin pallplacering och slutade på en sjundeplats. Tina Maze höll nerverna i styr, behöll ledningen från första åket och tog hem guldet. Anna Fenninger tog silver före bronsmedaljören Viktoria Rebensburg. Frida Hansdotter blev 13:e och Kajsa King slutade på 18:e plats.

Norge fick guldjubla i skidspåret igen. Men det var på håret. Emil Hegle Svendsen var nära att ge bort segern på skidskyttets masstart efter att ha firat lite för tidigt. Först efter målfoto kunde han pusta ut – fransmannen Martin Fourcade var några centimeter bakom. Emil Hegle Svendsen såg ut att gå mot en relativt säker seger på skidskyttets masstart. Men ett för tidigt guldjubel kunde ha stått honom dyrt. Fransmannen Martin Fourcade låg i rygg och tog sig meterna före mål upp jämnsides med norrmannen. Över mållinjen såg de två ut att vara exakt lika.

Eric Frenzel trotsade förkylningen och hoppade längst, 139,5 meter, när den nordiska kombinationen körde stora backen i kombination med 10 kilometer i längdspåret. Men den tyske OS-mästaren i lilla backen hade inga krafter i spåret och slutade tia. Där imponerade i stället - som vanligt - norrmännen och framför allt Magnus Krog som tog igen fantastiska 52 av de 93 sekunder han var efter i backhoppningen på den första 2,5-kilometersslingan. Men tätgruppen på tio åkare nådde han inte. Det blev till slut fem åkare in på upploppet och där var Jörgen Gråbak starkast och tog guldet före Magnus Hovdal Moan medan tysken Fabian Riessle körde hem bronset. Krog då? Han tog bara in ytterligare fem sekunder och blev tolva.

Efter tre raka OS-guld i stafetten missade de sydkoreanska shorttrackdamerna medalj i Vancouver sedan man diskvalificerats i finalen. På tisdagen kom äntligen revanschen efter fyra års väntan. Med ett fantastiskt sista varv tog blott 17-åriga Suk Hee Shim sig förbi kinesiskan som var i ledningen och tog guldet. Det var Sydkoreas första guld i Sotji. Kina som vann 2010, blev sedan diskvalificerat för obstruktion i loppet vilket gjorde att Kanada tog silvret och Italien fick bronset.

I hockeyn spelades åttondelsfinalerna eller rättare sagt play off matcherna till kvartsfinalerna. Det blir Tre Kronor mot Slovenien i onsdagens OS-kvartsfinal i herrarnas ishockeyturnering. Det står klart efter en komfortabel 4-0-seger på tisdagsförmiddagen. Anze Kopitar inledde målskyttet 5.29 in i den första perioden. Jan Urbas ökade på sex minuter senare och när Sabahudin Kovacevic gjorde 3-0 tidigt i den andra perioden var det tydligt att Slovenien var på väg mot kvartsfinal.
Rysslands stjärnspäckade hockeylag har inte riktigt levt upp till de enormt höga förväntningarna såhär långt i OS-turneringen. Men seger mot Norge blev det i alla fall i kvalrundan till kvartsfinal. Alexander Radulov och Ilja Kovaltjuk fortsätter att leverera för Ryssland. Radulov som sänkte Slovakien och Kovaltjuk som sånär blev matchhjälte i straffläggningen mot USA stod för målskyttet när Norge besegrades med 4-0. Nu är Ryssland klart för kvartsfinal mot Finland.
Lettland hade förlorat samtliga sina tre gruppspelsmatcher i Sotji, bland annat mot Schweiz, men chockstartade åttondelen och gick upp till en 2—0-ledning i första perioden genom Oskars Bartulis och Lauris Darzins. Den ledningen höll man sedan matchen ut mot ett Schweiz som inte rosat marknaden offensivt i Sotji.
Frölundabekantingen Martin Plüss lyckades reducera i den andra perioden, men Darzins avgjorde i tom kasse med en minut kvar att spela. Schweizarna lyckades bara göra tre mål på fyra matcher.
Tjeckien störtade fram till en 4—0-ledning mot Slovakien — Roman Cervenka gjorde två av målen — men höll på att tappa allt mot grannen Slovakien. Marian Hossa reducerade två gånger och när Tomas Surovy sköt 4—3 med drygt halva tredje perioden kvar var tjeckerna riktigt skakade. Backen Andrej Meszaros drog dock på sig en ödesdiger utvisning i sista minuten och när slovakerna ändå plockade ut målvakten avgjorde Tomas Plekanec i tom bur.
Lettland ställs mot Kanada i kvartsfinal medan Tjeckien får möta USA.

I snöblandat regn avgjordes tidernas första OS-final i halfpipe skidor. För snowboard har halfpipe funnits på programmet sedan 1998. David Wise, med näst bäst poäng från kvalet, slog till med en klockren uppvisning redan i första åket och blev belönad med 92 poäng. Poängen stod sig till det var amerikanens tur igen. I sitt andra åk misslyckades han fatalt när han ramlade på kanten av pipen redan i första hoppet. Kanadensaren Justin Dorey, högst poäng i kvalet men med misslyckat förstaåk och en sistaplats i finalen, satsade allt på ett kort men missade en landning totalt halvvägs in i åket. Guldet var därmed klart för den 23-årige småbarnspappan Wise. Mike Riddle från Kanada tog silver på 90,60, vilket petade ner Kevin Rolland från Frankrike, med 88,60, till bronsplatsen.



Inga kommentarer: