måndag, mars 03, 2014

Äntligen blir bristande tillgänglighet diskriminering.

Vänsterpartiet välkomnar att Sverige äntligen får en lagstiftning där det blir olagligt att utestänga människor på grund av deras funktionsnedsättning. Där SJ måste se till att ledsagning fungerar, där restauranger, affärer och vårdcentraler skall se till att människor med t.ex. rörelsehinder, syn- och hörsel nedsättning och andra funktionsnedsättningar, skall kunna komma in och ta del av verksamheten.
- Det handlar om mänskliga rättigheter så det är verkligen på tiden och är en seger för funktionshinderrörelsens och Torsdagsaktionens envisa kamp under en låg rad av år, säger Eva Olofsson funktionshinderspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet och övriga oppositionspartier fick ju mana på regeringen genom ett majoritetsbeslut för lagstiftning i riksdagen i juni 2013.
- Jag kan samtidigt konstatera att många mindre näringsidkare och vårdgivare som har mindre än 10 anställda undantas, trots att skälighetsbedömningar finns med i lagstiftningen. Bristande tillgänglighet när det gäller student- och ungdomsbostäder kommer inte heller att kunna anmälas då de kommer att vara tillåtna enligt Plan och bygglagen.
- Det är frågor vi kommer att analysera inför att lagförslaget kommer till riksdagen, säger Eva Olofsson.

Inga kommentarer: