tisdag, april 01, 2014

Emmaboda byter namn

På Emmaboda gästgivaregård i Lindås samlades 1864 en kommitté för att diskutera hur en ny järnvägslinje skulle dras. Syftet var att skapa en förbindelse mellan västkusten och östkusten. De ville hitta en förgreningspunkt som låg lika långt från de tre städerna Växjö-Kalmar-Karlskrona. Avståndet mellan de tre städerna utmättes på kartan och precis där på Gantesbo bys ägor – i Ungfähagen blev den exakta mittpunkten, 57 km till varje stad. Platsen kallades för Emmaboda eftersom man i tidigare handlingar talat om Emmabo gästgivaregård. Gästgivaregården fungerade som skjutsstation och namnet var mer välkänt än Gantesbo by.

Men nu 140 år efter invigningen 1874 så har det i dag meddelats att Emmaboda återgår till det gamla namnet Gantesbo, Anledningen till det är att man hittar försvunna dokument från 1872 där det framgår att järnvägsbolaget gjort en överenskommelse med markägaren till Gantesbo A där det står att efter 140 år skulle Emmabodas återigen i augusti 2014 få namnet Gantesbo. 


Detta efter att markägaren Johan Karlsson i många år varit hårdnackad i sin kamp för att behålla namnet Gantesbo. Han var även en stor motståndare till stationsbygget som han tyckte var mycket onödigt och helt bortkastade pengar. Det skulle dessutom innebära dekadans och slöseri med människors tid när möjligheten att kunna resa snabbare mellan orterna blev verklighet. Men till slut var han dock tvungen att ge med sig efter en kompromiss att namnet skulle återgå till det ursprungliga.

Så det den överenskommelsen man nu följer som innebär att Emmaboda byter namn till Gantesbo den 8 augusti 2014.

Inga kommentarer: