måndag, juni 09, 2014

Femåringar lär sig lokalhistoria med glas och betong

Under ett år har alla femåringar i förskolorna i Emmaboda kommun arbetat med temat Barnens relation till sin bygd och plats. Resultatet kommer att visas i utställningen Spår av glas och betong på Centrumtorget den 11 juni.

Projektet tog sin början i besök på The Glass Factory i Boda Glasbruk. Femåringarna skulle få en känsla för glaset som material och vilken betydelse det har för Emmabodas identitet. De fick prova blåsa glas och alla barn fick glasbitar med sig som de sedan använde i betonggjutningarna.

- Barn vill veta varför det är som det är. För oss vuxna är många saker självklara men barnen vet inte vilken betydelse glasbruken haft på trakten. Denna kunskap leder till en respekt och stolthet för sin historia, säger Anna Rosén, ateljerista inom förskolans resursverksamhet team 18.

Anna Rosén har en bakgrund som etnolog och i rollen som ateljerista arbetar hon med estetiska lärprocesser i enlighet med den italienska filosofin Reggio Emilia. Museipedagog Helen Eklund från The Glass Factory har varit behjälplig i projektet. På utställningen kommer 42 föremål att visas, bland annat tolkningar av ER-sjön, Bjurbäcken, en piratbåt och en myrstack.

- Vi har vernissage den 11 juni, klockan 10 på Centrumtorget. Veckan efter ska Spår av glas och betong visas på Emmaboda bibliotek. I september sätts den upp på The Glass Factory, säger Anna Rosén.

Inga kommentarer: