onsdag, oktober 29, 2014

Vänsterpräglad budget minskar fattigdomen bland svenska barn

En ny rapport från FN:s barnrättsorganisation Unicef visar att finanskrisen slagit mycket hårt mot barn – även i de rika länderna. I Sverige ligger barnfattigdomen kvar på en hög nivå jämfört med de nordiska grannländerna.
- Nu är det dags att kompensera dem som verkligen drabbats hårt av finanskrisen, barnen i de fattiga familjerna. I och med budgetsamarbetet med Vänsterpartiet kan Sverige nu vända den här utvecklingen och ge alla barn de livsmöjligheter de rätteligen ska ha, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Enligt FN-rapporten ”Lågkonjunkturens barn” har antalet minderåriga som hamnade i fattigdom överstigit antalet som kom ur den mellan 2008-2012. Sammanlagt 76,5 miljoner barn i världens 41 rikaste länder lever under fattigdomsgränsen, enligt rapporten. I Sverige lever 12,1 procent barn i fattigdom, att jämföra med Norge 5,3 och Finland 8,8. Även Danmark har en lägre siffra.

I budgeten fick Vänsterpartiet igenom flera politiska förslag som på allvar kommer att förändra situationen till det bättre för fattiga barn och deras familjer. Det gäller satsningen på gratis läkemedel för barn, höjd socialbidragsnorm, bättre förlossningsvård, höjd grundnivå i föräldraförsäkringen, permanent stöd till kvinnojourer, höjt golv i a-kassan, lägre taxa i kulturskolan, höjd sjuk-och aktivitetsersättning och lägre taxa i kulturskolan.
– Situationen är naturligtvis mycket allvarlig, men de förslag som Vänsterpartiet fick igenom i budgeten kommer verkligen att innebära skillnad för de här familjerna, vilket är mycket glädjande.
– Detta är också en viktig signal till regeringen att den gjort rätt som samarbetat vänsterut, säger Ulla Andersson.

Inga kommentarer: