onsdag, november 05, 2014

Kommentar med anledning av dödsolyckan i Hjorthagen 4 november

Igår nåddes vi av beskedet att två personer har omkommit och en är allvarligt skadad efter en arbetsplatsolycka på en byggarbetsplats i Hjorthagen, Stockholm.
– Det är oerhört allvarligt att människor förlorar sitt liv på jobbet. Ingen människa ska behöva gå till arbetet och mista livet där, säger Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Dödsolyckan i Hjorthagen läggs nu till ett ökande antal dödsolyckor på svenska arbetsplatser. Fram till och med september i år hade 36 personer omkommit enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Det är fler än under hela förra året då 33 dödsolyckor inträffade.

– Vänsterpartiet har länge drivit frågan om en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet, ett förslag som röstades igenom i riksdagen i våras. Ansvaret vilar nu tungt på regeringen att förverkliga nollvisionen med konkreta och strategiska delmål, säger Ali Esbati.

Arbetsmiljöarbetet har varit eftersatt under högeralliansens tid vid makten, vilket återspeglats i ökningen av andelen arbetsskador och sjukskrivningar. Under de senaste åren har också antalet dödsolyckor ökat. Det får inte bli början på en trend.

I budgetpropositionen för 2015, som förhandlats fram i samarbete med Vänsterpartiet, föreslår regeringen flera satsningar i syfte att förbättra arbetsmiljön på svensk arbetsmarknad. Arbetsmiljöverket får ökade anslag och de statliga bidragen till den regionala skyddsombudsverksamheten förstärks.

– Vänsterpartiet välkomnar dessa satsningar, men det kommer att krävas mer för att komma till rätta med de problem som finns. Vi ser till exempel behovet av att ett center för arbetsmiljöforskning inrättas som kan fylla tomrummet efter Arbetslivsinstitutet som högeralliansen lade ner 2007. Minst lika viktigt är att intensifiera arbetet för ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden, säger Ali Esbati.

– Utvecklingen understryker vikten av att arbetsplatser omfattas av kollektivavtal. Kollektivavtal handlar inte bara om löner och arbetsvillkor, men också om systematiskt säkerhetsarbete. Det är också avgörande att huvudentreprenörens ansvar för arbetsmiljön hos underleverantörer tydliggörs. Till syvende och sist handlar det om att de som arbetar ska ha tillräckligt trygga villkor för att våga och kunna säga ifrån mot riskabla eller nedbrytande arbetsvillkor, avslutar Ali Esbati.

Inga kommentarer: