måndag, januari 26, 2015

Asteroid passerar jorden

I kväll kommer en stor asteroid att svepa förbi jorden – på ett avstånd som är tre gånger längre bort än månen.

Tittar du mot himlen vid 18-tiden så finns det en chans att du kan se rymdbjässen.
– Den kommer att åka förbi jorden och vidare mot solen och ut i solsystemet, säger Claes-Ingvar Lagerkvist, professor i astronomi vid Uppsala universitet.
Jätteasteroiden har fått namnet 2004 BL86 och dess storlek har uppskattats till över 500 meter i diameter. I asteroidsammanhang betyder det att den är väldigt stor – och det hör till ovanligheterna att en asteroid av den magnituden dundrar förbi jorden.
– Det är inte särskilt vanligt att en sån stor asteroid kommer så nära, säger Claes-Ingvar Lagerkvist.

Men som tur är kommer asteroiden ändå att hålla sig på behagligt avstånd. Som närmast kommer den att vara tre gånger längre bort än månen, vilket gör att vi inte behöver oroa oss för en krock.

Vill du kunna se 2004 BL86 har du störst chans vid 18-tiden i kväll och några timmar framåt. Då kommer den att vara som närmast jorden. Missar du det tillfället får du ytterligare en chans i morgon kväll, vid 19-tiden.

Men med tanke på det mulna vädret så minskar chanserna att få syn på den. Jag rekommenderar att man använder sig av en liten kikare, säger Claes-Ingvar Lagerkvist.

Det du ska titta efter är ett lysande ljussken, som rör sig framåt i en rasande fart. Det ser ut som en stjärna ungefär, fast den rör sig väldigt fort.

När jätteasteroiden har åkt förbi jorden kommer den fortsätta och passera vidare på andra sidan solen och vidare ut i solsystetmet. Sen kommer den förhoppningsvis tillbaka om några år, 

Inga kommentarer: