onsdag, februari 11, 2015

En feministisk utrikespolitik måste också omfatta Saudi

Nu är det dags att gå från ord till handling skriver Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för V, till Margot Wallström inför dagens utrikespolitiska debatt i Riksdagen. Redan i sin första intervju som utrikesminister slog Margot Wallström fast att Sverige nu skulle föra en ”feministisk utrikespolitik”. Men en feministisk utrikespolitik behöver bestå av något mer än retorik och presskonferenser med filmstjärnor.

I få länder på jorden är kvinnoförtrycket lika systematiskt och grymt som i Saudiarabien. Den styrande kungafamiljen motarbetar varje krav på att kvinnors rättigheter ska respekteras i och utanför landet. Inom FN tillhör man en av de mest inbitna motståndare till kvinnors rättigheter. Och man har kraftigt understött Islamska Staten och möjliggjort deras övergrepp. Så när Wallström går upp i talarstolen finns det en fråga som hänger över henne. Ska regeringens ”feministiska utrikespolitik” också omfatta Saudiarabien?

Under de senaste åren har den saudiska diktaturen varit en av de största köparna av svenska vapen. Nu finns en majoritet i riksdagen, och i den pågående vapenexportutredningen, för att införa ett förbud mot vapenexporter till icke-demokratier och stoppa vapenexporten till Saudiarabien. Men är den feministiska regeringen i Sverige beredd att ta denna chans?
Tyskland har redan frusit sin vapenexport, men Löfvén svajar om Saudiarabien kan räknas som en diktatur. Är det inte lite genant att tyska kristdemokrater varit tydligare än en svensk feministisk regering?

15 maj löper det nuvarande militära samarbetsavtalet ut mellan Saudiarabien och Sverige. Under det gångna decenniet har det militära samarbetet möjliggjort för Sverige att exportera radarövervaknings, signalspaning och stridsledningssystem till den saudiska diktaturen. Samtidigt har kränkningarna av de mänskliga rättigheterna blivit allt fler och allt grövre i Saudiarabien. Löfvén har redan meddelat att regeringen vill förlänga avtalet, må vara med vissa omförhandlingar. Hur är det ens möjligt för en regering som kallas sig feministisk att överväga ett fortsatt militärt samarbeta med Saudiarabien?

Inga kommentarer: